Datele publicate luni de BCE arata ca banca a dublat achizitiile de obligatiuni la 4,49 miliarde de euro, in perioada 13-19 octombrie, de la 2,24 miliarde de euro in saptamana precedenta.

Saptamana trecuta marcheaza cele mai mari achizitii de obligatiuni ale bancii dupa cele efectuate in intervalul incheiat pe 16 septembrie.

Analistii atribuie aceasta crestere majorarii costului imprumuturilor statelor, inainte de summit-ul Uniunii Europene de duminica.

"Datele vorbesc de la sine. BCE trebuie sa ramana pe piata", a declarat Nick Mathews, analist la RBS.

Citeste si:

Ca de obicei, BCE a anuntat ca va efectua marti "o operatiune de sterilizare" prin care va prelua depozite pe termen de o saptamana de la banci, pentru neutralizarea presiunilor inflationiste create de achizitiile de obligatiuni.

Liderii din G20 exercita presiuni asupra europenilor pentru a lua masuri decisive de oprire a crizei datoriilor care absoarbe tari mari din zona euro si afecteaza redresarea economiei mondiale, deja fragila.

Italia si Spania au fost deja serios afectate, iar costul imprumuturilor lor a urcat puternic in ultimele doua luni.

Randamentul obligatiunilor Italiei pe zece ani, de 6%, se afla la nivelul care a determinat BCE, pe 8 august, sa reia achizitia de astfel de titluri italiene si spaniole, pentru a le sustine pretul.