El s-a alaturat astfel presiunilor exercitate de BCE pentru transformarea uniunii monetare intr-una fiscala.

BCE s-a folosit de criza datoriilor din zona euro pentru a promova ideea transformarii uniunii monetare intr-o entitate cu un organism central insarcinat cu finantele regiunii si cu dreptul de a impiedica datoriile sa scape de sub control.

Presedintele BCE Jean-Claude Trichet a reiterat luni, la ultima sa aparitie publica in calitate de sef al bancii, apelul ca autoritatile zonei euro sa aiba prerogative mai mari in privinta politicilor economice ale tarilor membre, iar Mersch a facut comentarii similare.

"Avem nevoie de o institutie insarcinata cu zona euro. Ar putea fi vorba de un comisar cu puteri speciale, de un ministru de Finante, sau de un organism diferit", a afirmat Mersch intr-un interviu acordat revistei Revue.

El a aratat ca este nevoie de o coordonare mai buna la nivel european.

"Asta implica si transferul anumitor prerogative nationale catre Parlamentul European", a adaugat bancherul.

Mersch a sustinut totodata pozitia BCE, ca nu ar trebui sa fie atrasa in "arena politicii fiscale", prin obligarea institutiei de a finanta orice fel de achizitii de obligatiuni ale fondului de stabilitate financiara al zonei euro.

Citeste si:

"Aici spunem nu! Este vorba de probleme fiscale. Acestea nu trebuie rezolvate pe spezele monedei. In caz contrar, pierdem credibilitate", a aratat el.

Mersch a precizat ca BCE isi va respecta singurul sau mandat, de a asigura stabilitatea preturilor.

Criza din zona euro a inceput in Grecia, s-a extins in Portugalia si Irlanda si ameninta acum Italia si Spania.

Liderii europeni trebuie sa prezinte miercuri un plan cuprinzator de masuri de sustinere a Greciei si oprire a extinderii crizei in alte tari vulnerabile din zona euro.

Exista riscul ca masurile suplimentare de sprijin sa determine agentiile de rating sa retrogradeze ratingurile unor state, ceea ce ar putea submina planurile de salvare.

Mersch a avertizat ca daca ratingul Frantei va fi retrogradat, vor fi puse sub semnul intrebarii si calificativele altor tari.