Partenerii Italiei din zona euro considera "satisfacatoare" angajamentele prezentate de Italia pentru domeniul finantelor publice, cu conditia ca acestea sa fie si aplicate, relateaza AFP, precizand ca masurile anuntate de Italia au fost incluse in concluziile summitului european.
"Summitul european saluta angajamentele Italiei. Aceste masuri ambitioase de liberalizare a economiei trebuie si aplicate", a declarat presedintele UE, Herman Van Rompuy joi dimineata, la incheierea summitului de la Bruxelles, scrie Mediafax.

"Da, suntem satisfacuti", a declarat si presedintele francez, Nicolas Sarkozy. "Dar asteptam si realizarea" reformelor, a adaugat el.
Premierul italian, Silvio Berlusconi, a afirmat ca este decis sa aplice masurile prezentate la summit. "Daca nu ne respectam angajamentele, nu vom mai fi credibili", a spus el, la plecarea de la summit, precizand ca urmeaza sa prezinte un calendar pentru adoptarea masurilor anuntate de Parlamentul de la Roma.

El a provocat insa nemultumirea cancelarului german, Angela Merkel, dupa ce a anuntat ca a primit scuze pentru comportamentul acesteia la summitul UE de duminica, declaratie dezmintita de purtatorul de cuvant al liderului german. "Nu exista scuze, deoarece nu exista motiv pentru a prezenta scuze", a afirmat Steffen Seibert, intr-un mesaj publicat in contul sau de Twitter.

Intrebati despre increderea acordata lui Silvio Berlusconi, Angela Merkel si Nicolas Sarkozy si-au zambit amuzati inainte de a raspunde, la conferinta de presa comuna de duminica. O inregistrare video a scenei, care a durat 19 secunde, a fost difuzata continuu de media italiene.

Masurile la care s-a angajat Italia

1. Concluziile summitului de miercuri detaliaza o serie de masuri necesare pentru reducerea, in doi ani, a datoriei de 1.900 de miliarde de euro, reprezentand 120 la suta din Produsul Intern Brut (PIB) actual, la o suma echivalenta cu113 la suta din PIB pana in 2014.

2. Italia s-a angajat sa prezinte, pana la 15 noiembrie, liniile generale ale unui plan de relansare a cresterii economice. Printre acestea se numara si cresterea varstei de pensionare incepand din 2026 si un plan pe trei ani de cesionare a unor active publice in valoare de cinci miliarde de euro pe an.

3. Planul vizeaza liberalizarea economiei italiene, prin deschiderea pietelor pentru concurenta, precum si sustinerea companiilor si a inovatiei, prin deduceri fiscale. Si piata muncii urmeaza sa fie reformata, prin "noi reglementari privind concedierile motivate economic in cazul contractelor de munca incheiate pe durata nedeterminata.

Toate angajamentele prezentate de Italia sunt incluse in concluziile summitului european de miercuri de la Bruxelles.

Liderii europeni i-au cerut duminica premierului italian angajamente ferme privind reformele si un calendar clar al aplicarii acestora, pentru a transmite asigurari pentru piete si a evita situatia in care Italia ar deveni urmatoarea victima a crizei datoriilor, punand astfel in pericol intreaga zona euro.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri