Liderii din zona euro s-au pus de acord dupa discutii care au durat aproape intrega noapte asupra unei reactii cuprinzatoare la criza datoriilor, care include ca elemente esential recapitalizarea bancilor, extinderea capacitatii facilitatii Europene de Stabilitate Financiara si reevaluarea in scadere a datoriilor Greciei catre banci cu 50%.

Pe langa aceste masuri de urgenta, membrii zonei euro vor trece la coordonarea comuna a zonei euro prin organizarea de doua ori pe an a unor reuniuni la nivel inalt, care pana acum aveau doar caracter exceptional.

Aceste reuniuni vor fi coordonate in prima instanta de actualul presedinte al Uniunii Europene, Herman Van Rompuy.

"Daca avem o moneda comuna, trebuie sa o gestionam impreuna"
, a declarat ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe.

Un alt progres este "crearea unui supercomisar" al zonei euro, pozitie care va reveni finlandezului Olli Rehn (foto), insarcinat deja cu problemele economice si monetare ale UE.

Aceste doua nominalizari, in mare parte simbolice, nu modifica profund functionarea zonei euro, dar arata vointa de unificare.

Noua atributie acordata lui Van Rompuy este un raspuns la solicitarea Frantei de a avea "un guvern economic" al uniunii monetare.

Ideea guvernului economic a inceput sa prinda contur in timpul discutiilor din ultimele zile referitoare la criza datoriilor, in cadrul asa-numitului grup de la Frankfurt. Este vorba de o intalnire de pe 20 octombrie din capitala financiara a Germaniei, intre presedintele Frantei, cancelarul german si seful Bancii Centrale Europene.

Citeste si:

Intalnirile de acest tip ar putea sa devina permanente, a declarat o sursa guvernamentala germana.

Promovarea lui Rehn a venit in urma unei propuneri a autoritatilor germane si olandeze, care sustin crearea postului de comisar al zonei euro pentru a intari consolidarea bugetara a statelor.

Ideea este de a preveni o eventuala noua criza a datoriilor.

La incheierea summit-ului, liderii zonei euro au cerut Italiei si Spaniei sa aplice reforme pentru sustinerea cresterii economice si reducerea datoriilor.

In plus, pana la sfarsitul lui 2012 trebuie inclus in legislatiile nationale revenirea la echilibrul finantelor publice.

Pentru a duce mai departe integrarea zonei euro, este avuta in vedere modificarea tratatelor europene in acest sens, potrivit declaratiei finale a summit-ului.

Pentru sustinatorii federalismului, reactia liderilor din zona euro este insuficienta, refuzand sa instaureze o mutualizare a datoriilor prin crearea de obligatiuni comune ale zonei euro.