Economia americana a depasit nivelul anterior recesiunii

Valoarea bunurilor si serviciilor produse in Statele Unite a depasit nivelul anterior recesiunii dupa 15 trimestre, o durata de trei ori mai lunga decat media pentru cele 10 redresari economice care au avut loc dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

PIB-ul SUA a crescut cu un ritm anual de 2,5% in intervalul iulie-septembrie, potrivit datelor publicate joi de Departamentul Comertului, cea mai mare crestere din ultimul an. In trimestrul anterior, avansul a fost de 1,3%.

Ajustat la inflatie, PIB-ul a urcat la 13.350 miliarde de dolari in trimestrul al treilea, fiind peste nivelul de 13.330 miliarde de dolari atins in ultimul trimestru din 2007.

"Economia americana s-a redresat in sfarsit si a intrat in expansiune"
, a declarat Neal Soss, economist sef al Credit Suisse in New York si fost consilier al fostului presedinte al Rezervei Federale americane (Fed), Paul Volker.

El a adaugat insa ca cresterea este prea lenta pentru a rezolva cele mai grave probleme ale economiei, respectiv crearea de locuri de munca si aducerea sub control a finantelor publice.

Economia americana a avansat in medie cu 0,9% in primul semestru, cea mai slaba performanta de la inceperea redresarii, in iunie 2009.
Cresterea ar trebui sa depaseasca 2,5% pentru a duce la scaderea ratei somajului, potrivit estimarilor lui Kurt Karl, economist sef la divizia Swiss Re din New York.

Somajul s-a mentinut la minim 9% in ultimele 30 de luni, ceea ce explica de ce reprezentantii Fed si administratia Obama analizeaza masuri suplimentare pentru stimularea economiei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri