Agentia de evaluare Fitch si o parte din presa internationala spun ca salvarea Greciei de la faliment este doar o aparenta.
Pietele financiare din intreaga lume au fost coplesite de optimism joi, dupa ce oficialii UE au anuntat ca vor sa reduca la jumatate datoria publica pe care Grecia o avea de platit bancilor private. O analiza mai atenta a deciziei arata insa ca lucrurile nu sunt chiar atat de roz.

Daca masura este acceptata „reducerea cu 50% a datoriilor Greciei catre detinatorii privati de obligatiuni va fi vazuta de agentie ca un default. Acordul este un pas necesar pentru a repune finantele publice ale Greciei pe calea cea buna”, se mentioneaza intr-un raport al Fitch, citat de Bloomberg.

Disputa pe aceasta tema porneste si de la CDS-uri (credit default swaps). Acestea functioneaza ca asigurari care portejeaza investitorii de un default al unui anumit instrument financiar. Cand o tara ca Grecia intra in faliment, „asigurarile” de tip CDS ar trebui sa le fie platite celor care le cumparasera.
In noaptea de miercuri, liderii UE au ajuns la o intelegere cu bancherii prin care sectorul privat accepta pierderea sau reducerea cu 50% a valorii bondurilor grecesti. Anumite persoane ar putea sa creada ca in aceasta situatie CDS-urile importiva default-ului ar trebui sa fie platite.

Totusi insa, liderii UE spun ca intelegerea cu detiantorii de obligatiuni este una „voluntara”, motiv pentru Grecia nu a intrat in default. International Swaps & Derivatives Association (ISDA) urmeaza sa ia o decizie finala cu privire la cat de voluntara a fost intelegerea.

Intelegerea a fost acceptata de banci voluntar... cu pistolul la tampla”, a declarat, pentru publicatia International Business Times, Peter Boockvar, equity strategist la compania financiara Miller Tabak.

Acesta a mai adaugat ca daca ISDA decide in favoarea autoritatilor din zona euro, „transforma piata CDS-urilor care acopera riscul de neplata al obligatiuni de stat intr-o mare gluma, piata propriu-zisa urmand sa fie distrusa”.

Si un editorialist al cotidianului american Washington Post considera ca Grecia a dat faliment, desi nimeni nu recunoaste acest lucru.

Robert Samuelson scrie ca Europa a sters 100 de miliarde euro din datoria Greciei, planul de salvare fiind conceput pentru a incerca sa se evite situatii similare in Italia, Spania si Portugalia.

Si o parte din brokerii romani remarcau joi ca planul de salvare a Greciei se aseamana mai mult unui default.

Personal eu vad decizia de reducere a datoriilor Greciei cu 50% ca un default controlat, chiar daca liderii UE nu o numesc asa. Pentru moment aceste decizii au venit ca un semnal de incredere pentru investitori”, declara, joi, Mihai Muresian, directorul de tranzactionare al societatii de intermediere Intercapital Invest.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri