Liderul german l-a obligat pe presedintele francez Nicolas Sarkozy sa accepte ca fondul de sustinere financiara sa fie folosit pentru banci doar in ultima instanta, a respins implicarea automata a Bancii Centrale Europene (BCE) in combaterea crizei si a readus bancile la masa negocierilor pentru a accepta pierderi mai mari legate de datoriile Greciei, comenteaza Bloomberg.

Merkel a obtinut chiar concesii bugetare mai mari din partea premierului italien Silvio Berlusconi.

"Merkel a obtinut ce a vrut. Acest fapt a confirmat rolul Germaniei de jucator de tipul totul sau nimic nu doar in criza zonei euro dar si in afacerile UE si dincolo de Europa", a declarat Shada Islam, analist la grupul de consultanta Friends of Europe din Bruxelles.

La doi ani de la declansarea crizei in Grecia, Merkel isi transforma statutul de lider al celei mai mari economii din Europa si al celui mai mare contributor la programele de salvare a tarilor din zona euro in statutul de lider international.

Ar putea fi totusi prea tarziu pentru a schimba opinia din tara, unde alegatorii au penalizat coalitia guvernamentala pentru ezitarile avute in combaterea crizei, in sapte procese electorare din acest an.

"Increderea in guvern a avut mult de suferit. Este bine ca a putut sa dea impresia de fermitate. Cancelarul a castigat timp", a declarat Peter Matuschek, analist la grupul de sondare a opiniei publice Forsa din Berlin.

Luate la un loc, deciziile de la summit poarta in mod clar "semnatura germana", a declarat Joerg Asmussen, secretar de stat in Ministerul de Finante de la Berlin.

Citeste si:

Cotidianul german Bild a titrat pe prima pagina "Merkel salveaza euro. A fost o noapte de poker, iar cancelarul Angela Merkel este castigatorul".

Articole elogioase au aparut si in influentul ziar Spiegel, care a apreciat ca Merkel "a rezistat tentatiei de a apasa imediat pe declansator, preferand sa pregateasca cu rabdare dinamitarea unei case extrem de insalubre (Grecia)", dar si in Junge Weld si Financial Times.

Din octombrie 2009, partidele din coalitia guvernamentala germana au pierdut teren in fata opozitiei, dar rezultatul pozitiv al summit-ului ii poate permite lui Merkel sa stabilizeze situatia, considera Matuschek.

La summit-ul G20 de saptamana viitoare, Merkel urmeaza sa exercite presiuni pentru introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare si a unor masuri de rezolvare a problemei "bancilor prea mari pentru a se prabusi".

Ea va prezenta si planurile anti-criza ale Europei presedintelui american Barack Obama, care a cerut in repetate randului lui Merkel si partenerilor din zona euro sa opreasca criza.