Liderii europeni analizeaza ideea de a crea un vehicul special de investitii cu Fondul Monetar International (FMI) pentru finantarea Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara (FESF), in timp ce China a indicat ca are nevoie de mai multe detalii inainte de a decide sa contribuie.
Facilitatea ar putea analiza infiintarea unui vehicul special cu FMI, a declarat directorul general al FESF, Klaus Regling, intr-o conferinta de presa la Beijing, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Separat, Zhu Guangyao, secretar de stat in Ministerul chinez de Finante, a declarat ca guvernul de la Beijing vrea sa primeasca mai multe detalii cum ar fi marimea garantiilor de imprumuturi catre state precum Italia.

Liderii europeni vor sa obtina sprijinul Chinei, detinatoarea celor mai mari rezerve valutare la nivel mondial, dupa ce au incheiat in noaptea de miercuri spre joi un acord cuprinzator anti-criza. Acordul prevede recapitalizarea bancilor, majorarea capacitatii FESF la un miliard de euro si reducerea datoriilor Greciei catre banci cu 50%.

China ar putea incerca sa isi mareasca influenta in FMI, in schimbul contributiei sale la sustinerea Europei, a declarat Tomo Kinoshita, economist la Nomura Holdings.

"China ar putea dori sa contribuie la stabilitatea europeana si globala prin intermediul FMI. Statul chinez ar putea incerca sa obtina cele mai bune beneficii politice", a aratat Kinoshita.

Regling a spus in conferinta de presa ca China a fost pana acum un cumparator loial de obligatiuni si nu a impus vreo conditie pentru achizitia de obligatiuni ale FESF.

Zhu a declarat reporterilor ca detaliile sunt inca in discutie, iar guvernul sau vrea sa stie mai mult. El a precizat ca nu se asteapta ca informatiile sa fie disponibile inainte de sfarsitul lui noiembrie sau decembrie.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a vorbit joi la telefon cu presedintele chinez Ju Jintao, iar cei doi au convenit sa colaboreze indeaproape pentru a asigura cresterea si stabilitatea economiei mondiale.

Japonia vrea sa sprijine extinderea FESF si asteapta detalii, a declarat joi o sursa apropiata situatiei.

Oficiali din Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud (BRICS) au declarat in septembrie sa sunt deschisi pentru a contribui la stabilitatea financiara mondiala prin intermediul FMI sau a altor institutii financiare internationale.

Tarile asiatice au cumparat in acest an 40% din obligatiunile FESF, a aratat Regling.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri