La presiunile Congresului, administratia Bush a anuntat ieri ca relatiile economice ale SUA cu China au intrat intr-o noua faza, promitand o foarte "riguroasa aplicare a legislatiei" ce vizeaza eliminarea practicilor incorecte existente in schimburile comerciale cu aceasta tara. Decizia, relata Associated Press, a fost luata pe baza unui amplu raport al administratiei referitor la stadiul actual al relatiilor economice cu China, considerat ingrijorator dupa ce deficitul comercial inregistrat in 2005 in comertul cu Beijingul a atins cifra record de 202 miliarde de dolari, cu 24 la suta mai mare decat in 2004.

Domeniile in care Congresul american a cerut administratiei Bush o atitudine mult mai ferma sunt cele referitoare la "manipularea yuanului", furturi din proprietatea intelectuala americana, refuzul Beijingului de a respecta angajamentele luate in 2001, la intrarea in Organizatia Mondiala a Comertului, de a-si deschide piata pentru marfurile altor state. Rob Portman, reprezentantul SUA pentru Comert, al carui colectiv de experti a elaborat raportul referitor la relatiile cu China, a declarat la o conferinta de presa, la Washington, ca administratia Bush este hotarata sa faca uz de toate mijloacele de care dispune pentru a analiza si solutiona problemele din comertul cu Beijingul.

"Relatiile noastre cu China, a subliniat el, sunt lipsite de echitate, durabilitate si echilibru", iar "China, ca un partener matur al nostru, trebuie sa fie raspunzatoare de actiunile sale".

Portman a anuntat, cu acelasi prilej, crearea, in cadrul oficiului pe care-l conduce, a unei echipe speciale, conduse de un consilier pentru comertul cu China, pozitie noua in schema administratiei, ce va avea misiunea sa aplice cu strictete legislatia si masurile ce vor fi luate pentru diminuarea deficitului comercial cu China.

Este, potrivit Associated Press, fara precedent in SUA cand se creeaza o comisie speciala pentru comertul cu o singura tara. Potrivit lui Rob Portman, noile initiative ale Administratiei SUA vor fi examinate cu reprezentanti ai Bejingului la o intalnire programata pentru 11 aprilie.