El a aratat ca tarile in dezvoltare, inclusiv cele din sud-estul Europei si Balcani, resimt impactul crizei din zona euro prin instabilitatea mai mare a pietelor, cererea mai mica si reducerea finantarii comertului in vestul Africii.

"Am estimat ca bancile regionale de dezvoltare pot oferi finantare de peste 200 de miliarde de dolari, din care contributia Bancii Mondiale este de aproximativ 150 de miliarde de dolari", a spus seful BM, conform Mediafax.

Zoellick a spus ca bancile europene vand deja active pentru a strange capital si exista riscul ca restranga creditarea, ceea ce ar afecta tarile din sud-estul Europei si Balcani.

Presedintele BM cere G20 sa actioneze pentru cresterea increderii pietelor si sa ia masuri pentru stimularea cresterii economice si a crearii de locuri de munca.

"Ar fi foarte util daca liderii G20 pot da un semnal puternic dupa anuntul zonei euro, pentru a sustine si a creste increderea", a declarat Zoellick reporterilor.

Citeste si:

El a aratat ca anuntul Greciei privind organizarea unui referendum referitor la noul program de sustinere, care a luat prin surprindere liderii din zona euro, a adaugat incertitudini in piete, iar daca raspunsul va fi negativ "va fi o debandada".

Zoellick a cerut liderilor G20 sa evite promovarea politicilor interne si a avertizat ca economia mondiala "este inca pe muchie" si poate foarte usor sa scada rapid, daca momentul de rezolvare a crizei din zona euro este pierdut.

Una dintre solutiile de accelerare a cresterii economiei mondiale este de a include tarile in dezvoltare in planurile de stimulare ale G20, prin programe de investitii in infrastructura si comert.

Seful BM a spus ca Europa si altii nu trebuie sa astepte "un glont de argint" din partea Chinei, unde venitul pe cap de locuitor de este 4.000 de dolari, comparativ cu 38.000 de dolari in Europa.

Zoellick considera ca summit-ul G20 de la Cannes de pe 3-4 noiembrie trebuie sa se concentreze pe planul zonei euro, pe dezvoltare si strategii de creare de locuri de munca si sa recunoasca faptul ca tarile in dezvoltare sunt principala sursa de solutii.