Grecia ar fi trebuit sa primeasca transa in luna noiembrie, parte a primului pachet de ajutor financiar extern de 110 miliarde de euro, lansat anul trecut, insa liderii zonei euro au avertizat ca nu vor elibera banii pana cand grecii nu vor decide sa-si respecte obligatiile asumate in al doilea pachet financiar, convenit saptamana trecuta.

Fara banii de la UE si FMI, statul elen ar intra in faliment.

In septembrie, secretarul de stat din Ministerul de Finante Filippos Sachinidis a declarat ca statul elen are bani pentru a functiona pana in octombrie.

Citeste si:

Liderii tarilor din zona euro, intre care si Grecia, au ajuns saptamana trecuta la un acord pentru un al doilea pachet de ajutor financiar destinat statului elen, de 130 miliarde de euro. In plus, datoriile statului catre detinatorii privati de obligatiuni ar urma sa fie reduse cu 50%.

Premierul elen, George Papandreou, a anuntat la inceputul acestei saptamani organizarea unui referendum in Grecia privind acceptarea celui de-al doilea pachet de imprumuturi, conditionat de masuri de austeritate.

Dupa discutii miercuri cu presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si cancelarul Germaniei, Angela Merkel, Papandreou a anuntat ca referendumul va avea loc la 4 decembrie, iar miza va fi apartenenta tarii la zona euro.