Economia zonei euro va intra intr-o "recesiune moderata" la sfarsitul acestui an si este foarte probabil ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa reduca semnificativ prognoza de crestere pentru 2012, in conditiile intensificarii riscurilor, a declarat presedintele institutiei, Mario Draghi, potrivit Mediafax.
"Zona euro este afectata de amplificarea riscurilor si de incertitudini persistente", a afirmat Mario Draghi, cunoscut ca „Super Mario", la prima sa conferinta de presa in calitate de presedinte al BCE.

Economia este marcata de incertitudini foarte mari si de intensificarea tensiunilor pe anumite segmente ale pietelor financiare, a adaugat Draghi dupa sedinta de politica monetara la care dobanda cheie a fost redusa in mod surprinzator cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%.

Draghi a spus ca inflatia se mentine ridicata dar va incetini pe parcursul anului 2012 sub 2%, in conformitate cu obiectivul pe termen mediu al BCE.

Noul sef al BCE a intrat intr-un vartej in prima sa saptamana ca presedinte al bancii centrale europene, in conditiile in care liderii din zona euro se gandesc pentru prima oara la un viitor al regiunii fara Grecia, in timp ce blocajul economic din Italia risca sa atraga aceasta tara in criza.

Draghi nu a oferit vreun angajament de intensificare a programului bancii de achizitii de obligatiuni suverane, pentru sustinerea unor state ca Italia si Spania.

"Programul de achizitii de obligatiuni are trei caracteristici, respectiv este temporar, este limitat si este justificat de nevoia de reluare a functionarii canalelor monetare", a spus seful BCE.

Decizia de reducere a dobanzii cheie a contribuit modest la cresterea cotatiilor bursiere, iar indicele FTSEurofirst 300 era la ora 14:00 GMT in crestere cu 1,3%.

"Ce inceput. Este evident ca BCE a luat virusul crizei si incearca tot ce poate pentru a preveni o recesiune in toata regula", a declarat Carsten Breski, analist la ING.

Liderii europeni au declarat joi ca sunt gata sa lase Grecia sa iasa din zona euro, pentru a proteja moneda unica, daca autoritatile de la Atena nu decid rapid sa aplice programul de salvare.

Dupa conferinta de presa, Draghi se va alatura liderilor din G20 reuniti la Cannes.

Ultimatumul dat de europeni Greciei, dupa decizia premierului elen George Papandreou de a convoca un referendum privind planul de salvare, a adancit criza si a amplificat presiunile asupra BCE.

Numerosi analisti considera ca BCE este singura institutie care are capacitatea sa calmeze pietele.

Spread-ul obligatiunilor italiene si franceze pe termen de 10 ani a crescut joi la cel mai ridicat nivel atins de la crearea euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri