Sectorul serviciilor din zona euro s-a contractat peste asteptari in octombrie, intrucat criza datoriilor a afectat noile companii si increderea in economia uniunii monetare, care pare ca se indreapta catre o noua recesiune, potrivit unui sondaj al firmei de cercetare Markit, citate de Reuters si dat publicitatii de Mediafax.

Criza nerezolvata a datoriilor suverane, care a lovit puternic companiile din zona euro, s-a inrautatit joi, odata cu agravarea tulburarile politice din Grecia, unde guvernul s-ar putea prabusi.

In incercarea de a sustine economia zonei euro, Banca Centrala Europeana (BCE) a surprins joi pietele financiare cu o reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%. Sedinta BCE de joi a fost prima condusa de noul presedinte al institutiei, italianul Mario Draghi.

Draghi a afirmat joi ca economia zonei euro va intra intr-o "recesiune moderata" la sfarsitul acestui an si este foarte probabil ca BCE sa reduca semnificativ prognoza de crestere pentru 2012.

Indicele Markit pentru sectorul serviciilor din zona euro a scazut de la 48,8 puncte in septembrie la 46,4 puncte in octombrie, minimul din iulie 2009 si mult mai jos fata de o estimare initiala de 47,2 puncte.
Revizuirea negativa este cea mai mare incepand din noiembrie 2008, cand Europa intra in cea mai intunecata faza a crizei financiare.

Indicele s-a mentinut pentru a doua luna consecutiv sub nivelul de 50 de puncte care separa cresterea economica de contractie, iar Markit nu se asteapta la o imbunatatire in urmatoarele luni.

"Datele indica o contractie ingrijorator de puternica a zonei euro la inceputul trimestrului al patrulea", a spus economistul sef al Markit, Chris Williamson.

Sondajul, realizat in randul directorilor de companii din sectorul serviciilor, care include hoteluri, companii de posta sau telecomunicatii, sugereaza o probabilitate ridicata ca economia zonei euro sa se contracte in ultimul trimestru al anului.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Daraban: Romania umbla cu niste cifre de parca vrea sa populeze luna