Majoritatea grecilor sunt favorabili unui Guvern de uniune nationala, propus de Executivul socialist opozitiei de dreapta reticente, si sustin in proportie de 80 la suta mentinerea in zona euro, releva trei sondaje publicate duminica de presa greaca, relateaza AFP.
Potrivit unui sondaj al institutului Alco, publicat de saptamanalul Proto Thema, 52 la suta dintre respondenti prefera un "Guvern de uniune nationala". Alti 36 la suta opteaza mai degraba pentru organizarea de alegeri imediat, solutia preferata de dreapta pentru a scoate tara din criza politica, scrie Mediafax.

Desi confirma aceasta tendinta, un alt sondaj, al institutului Marc, publicat de Ethnos (socialist), releva o diferenta mai mica. Optiunea pentru un Guvern de coalitie este sustinuta de 45 la suta dintre grecii intervievati, in timp ce 42 la suta vor alegeri. Insa zece procente se pronunta pentru mentinerea unei echipe socialiste.

Cele doua sondaje, realizate la inceputul saptamanii pe esantioane de cate o mie de persoane, confirma "eurofilia" record a grecilor, in pofida sacrificiilor impuse de doi ani de catre creditorii din zona euro. Sondajele releva o sustinere masiva de 78 pana la 81 la suta fata de pastrarea monedei euro, fata de o minoritate de 11 pana la 13 la suta, care sustine revenirea la drahma.

Desi liderii lor poarta negocieri pentru a incerca sa formeze un Guvern de coalitie care sa urmeze celui condus de Giorgios Papandreou, asupra caruia se fac presiuni sa plece inclusiv in tabara sa, dar si in strada, doar o minoritate din randul grecilor au incredere ca liderii lor vor scoate tara din criza. Aproximativ 43 la suta dintre greci nu se regasesc in niciun lider, potrivit Ethnos, iar 52 la suta nu au incredere in "nimeni", arata un al treilea sondaj, realizat de Pulse si publicat de Eleftheros Typos (dreapta).

Aceste sondaje confirma, totodata, un avans de aproximativ zece puncte al partidului Noua Democratiie (ND, dreapta), condus de Samaras, asupra partidului Pasok (socialist, aflat la putere). Intentiile de vot sunt de 30 la suta pentru ND si de 20 la suta pentru Pasok. Dar aceste scoruri nu permit ND sa dispuna de o majoritate absoluta in Parlament.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri