Premierul francez Francois Fillon a declarat ca Franta va reduce anul viitor deficitul bugetar cu 20%, prin cel mai "riguros" buget de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, transmite Bloomberg.

"Realitatea a lovit", a afirmat Fillon intr-un discurs sustinut sambata la Morzine, in Alpi.

Guvernul nu are nicio "comoara ascunsa" cu care sa finanteze cheltuielile publice ajunse la niveluri record si va ajusta in curand prognozele de crestere, scrie Mediafax.

Deficitul bugetar pe anul viitor va fi redus cu 20%, de la 113 miliarde euro in acest an, a promis Fillon. In 2013, deficitul ar urma sa fie scazut cu inca 45 miliarde euro, jumatate din economii reprezentand reduceri de cheltuieli. Diferenta urmeaza sa vina din cresterea veniturilor guvernului prin eliminarea unor scutiri fiscale.

Guvernul francez se pregateste sa anunte, astazi, un nou set de masuri de austeritate, care ar putea include o noua rata a taxei pe valoare adaugata pentru diverse servicii, precum cel al restaurantelor.

De asemenea, potrivit saptamanalului L'Express, Parisul ar putea elimina una dintre zilele libere de sarbatoare acordate prin lege francezilor.

Fillon si mai multi reprezentanti ai guvernului, inclusiv ministrul finantelor Francois Baroin si ministrul bugetului Valerie Pecresse, s-au intalnit sambata cu presedintele Nicolas Sarkozy pentru a hotari detaliile planului de austeritate, potrivit postului de televiziune LCI.

"Prin aceste eforturi, vom ramane una dintre primele 10 tari din lume dupa credibilitatea financiara", a afirmat Fillon.

Ministrul a adaugat ca moneda euro trebuie "prezervata", iar criza datoriilor de stat a dezvaluit "un esec serios al guvernarii".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ministrul Mediului a anuntat decizia in legatura cu taxa auto