Noul guvern grec va conduce tara pana la alegerile anticipate care vor avea lor imediat dupa implementarea prevederilor acordului privind reducerea datoriei Greciei, incheiat de liderii zonei euro la Bruxelles, la sfarsitul lui octombrie, anunta un comunicat al presedintiei elene, citat de AFP.
Premierul socialist grec, Giorgios Papandreou, va demisiona din functie pentru a lasa locul unui guvern de uniune nationala, in urma unui acord incheiat duminica seara de principalele doua partide politice, a precizat presedintia, informeaza Mediafax.

Noul guvern va fi insarcinat cu "implementarea planului european anticriza" inaintea "viitoarelor alegeri", a precizat comunicatul, adaugand ca Antonis Samaras, liderul opozitiei de dreapta, si Papandreou vor avea noi discutii luni pentru a desemna un nou prim-ministru si a stabili componenta guvernului.

"In cursul reuniunii, s-a convenit formarea unui nou Guvern cu scopul de a conduce tara la alegeri imediat dupa implementarea deciziilor de la 26 octombrie", adica acordul de reducere a datoriei Greciei, incheiat de liderii zonei euro la Bruxelles, potrivit comunicatului.

In cadrul unei intalniri care a avut loc in paralel cu cea a celor doi lideri de partid Giorgios Papandreou si Antonis Samaras, doua delegatii din cadrul Pasok (socialisti) si Noua Democratie (dreapta) au convenit ca "data cea mai potrivita pentru alegerile" anticipate este "19 februarie", a anuntat ministerul intr-un comunicat scurt.

Liderul opozitiei Antonis Samaras cere de mai multe saptamani organizarea de alegeri legislative anticipate imediate inainte de orice angajament din partea sa de a sustine planul european de salvare a Greciei.

El a acceptat sa participe la un Guvern de uniune nationala pentru a permite ratificarea, de catre Grecia, a unui plan european anticriza inainte de sfarsitul anului, cu conditia ca alegerile generale sa fie decise ulterior.

Premierul Giorgios Papandreou s-a opus pana in prezent organizarii de alegeri anticipate, deoarece scandetele tarii in raport cu enorma sa datorie nu permit nici cea mai mica perioada de instabilitate.

In cursul reuniunii bipartite pe tema alegerilor, in afara de ministrul de Finante Evangelos Venizelos, care conduce delegatia greaca la eurogrupul de luni de la Bruxelles, a participat si Petros Christodoulou, care conduce agentia de gestionare a datoriei publice, a precizat comunicatul.

Acordul politic intervenit intre Papandreou si rivalul sau de dreapta lanseaza un semnal europenilor, care asteapta de la Atena un angajament clar privind planul european de reducere a datoriei si politica de austeritate pe care acesta o impune, evitand in acelasi timp un vid de putere. Papandreou nu a demisionat oficial pana in acest moment.

In cazul in care nu vor interveni alte schimbari, Grecia va fi reprezentata luni la reuniunea Eurogrupului de actualul ministru de Finante si vicepremier Evangelos Venizelos, responsabil cu negocierile de la jumatatea lui iunie.

Citeste si Grecul care conduce un business de 200 mil. euro: Grecia nu va muri niciodata. Ne odihnim putin
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri