Cele mai importante banci americane sunt astazi cu mult mai mari decat erau atunci cand Obama a preluat presedentia Statelor Unite, iar profiturile acestora se apropie de nivelul inregistrat inainte de varful crizei financiare din 2008, scrie The Washington Post.

Firmele de pe Wall Street – fie ca sunt societati independente sau divizii de investitii ale bancilor – o duc chiar mai bine. Ele au castigat mai mult in 2 ani si jumatate de administratie Obama decat au facut in timpul celor opt ani de administratie George Bush.

In spatele prosperitatii bancilor si firmelor de investitii stau intr-o mare masura politicile guvernamentale care au ajutat la evitarea colapsului sectorului financiar si care au generat ulterior firmelor financiare beneficii enorme. Administratia Obama a investit sute de miliarde de dolari din banii contribuabilului de rand in banci – bani pe care firmele i-au utilizat pentru a realiza investitii cu randament ridicat si din care au obtinut profituri foarte mari.

In tabelul alaturat (click pentru marire) sunt prezentate profiturile si pierderile anuale inregistrate de firmele financiare, incepand cu 2001.

Asa cum se observa, castigurile realizate de firmele financiare in numai trei ani (2008-2011) de administratie Obama (74,2 miliarde de dolari, in total) sunt aproximativ similare cu cele inregistrate in cei opt ani de administratie Bush (77,2 miliarde de dolari).

Acest lucru este absolut bizar stiind ca in perioada 2008-2009 au avut loc oscilatii majore in pretul activelor bancilor, scrie publicatia citata. Mai multe date sunt disponibile intr-un fisier Excel aici.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cum vede Barack Obama lumea condusa de femei