Pachetul de ajustari bugetare, al doilea din ultimele trei luni, incearca sa convinga pietele financiare ca Franta va rezista crizei datoriilor suverane care ameninta zona euro.

Potrivit masurilor adoptate, cresterea varstei de pensionare de la 60 de ani in prezent la 62 de ani va avea loc in 2017, cu un an mai devreme decat se intentiona anterior, economisind astfel fonduri la bugetul de pensii.

Totodata, guvernul a decis majorarea temporara cu 5% a taxei pentru companii cu o cifra de afaceri mai mare de 250 de milioane de euro si o crestere de la 5,5% la 7% a nivelului Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) reduse, aplicabila doar anumitor produse. Unele produse la care se aplica un nivel scazut de TVA vor fi, insa, excluse de la majorarea anuntata de executiv.

Masurile au ca scop mentinerea obiectivului de a cobori deficitul bugetar la 3% din PIB in 2013, de la 5,7% in acest an, in pofida inrautatirii prognozei de crestere economica pentru anul urmator la 1%.

Premierul François Fillon a subliniat ca masurile vor avea un impact de a economisi fonduri de 65 de miliarde de euro in urmatorii cinci ani, permitand Frantei sa elimine deficitul bugetar in 2016 si sa-si mentina tinta de a diminua datoriile statului, care vor atinge un maxim de peste 87% anul urmator.

Citeste si:

Principala temere a guvernului este ca problemele din zona euro vor conduce la o retrogradare a tarii de la nivelul actual "AAA", cel mai ridicat posibil.

"Suveranitatea noastra economica, financiara si sociala impune eforturi colective si de lunga durata, dar si sacrificii. Tara noastra nu trebuie sa ajunga niciodata sa urmeze o politica impusa de altii", a spus Fillon.

Premierul si mai multi reprezentanti ai guvernului, inclusiv ministrul finantelor Francois Baroin si ministrul bugetului Valerie Pecresse, s-au intalnit sambata cu presedintele Nicolas Sarkozy pentru a hotari detaliile planului de austeritate, potrivit postului de televiziune LCI.

Fillon a declarat, ulterior, ca Franta va reduce anul viitor deficitul bugetar cu 20%, de la 113 miliarde de euro in acest an, prin cel mai "riguros" buget de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.