Negocierile intre socialisti si opozitia de dreapta pentru formarea unui nou Guvern de coalitie continuau marti dimineata pentru a doua zi consecutiv, sub puternica presiune a zonei euro, relateaza AFP.

Dupa tratative si mai multe discutii telefonice intre premierul in exercitiu Giorgios Papandreou si liderul partidului Noua Democratie, Antonis Samaras, cei doi oficiali urmeaza sa isi continue negocierile pentru a gasi un premier de consens marti, au anuntat surse guvernamentale, informeaza Mediafax.

Un consiliu de ministri sub conducerea lui Papandreou ar urma sa aiba loc marti la pranz, potrivit aceleiasi surse.

Zona euro le-a cerut luni seara celor doua partide sa formeze un Guvern de coalitie si sa isi ia un angajament scris ca respecta promisiunile de economii bugetare si reforme inainte de plata unor noi transe de imprumut.

Lucas Papademos, fost vicepresedinte al Bancii Centrale Europene (2002-2010) si fost guvernator al Bancii Centrale a Greciei (1994-2002), omul de incredere al lui Jean-Claude Trichet si consilier al lui Papandreou, al carui nume este vehiculat ca posibil premier inca de duminica, nu mai pare favorit din cauza conditiilor pe care le-a pus si care sunt dificil de indeplinit.

Presa greava evoca doua nume noi, intre care reprezentantul grec la FMI, Panayotis Roumeliotis, sau mediatorul cetateanului european, juristul Nikiphoros Diamantouros.

Potrivit cotidianului Ta Nea, Papademos ar fi pus drept conditie sa conduca Ministerul de Finante, functie ocupata in prezent de Evangelos Venizelos, o figura cu influenta in Pasok (Partidul Socialist, aflat la putere).

Potrivit cotidianului liberal Kathimerini, exista si un alt obstacol: faptul ca dreapta nu vrea sa isi implice persoanele importante in noul Guvern, a carui misiune principala este adoptarea planului european de salvare din 27 octombrie insotit de noile masuri de austeritate (begetul pe 2012), inaintea alegerilor generale fixate pentru 19 februarie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si