UniCredit, cea mai mare banca italiana, va decide in urmatoarele zile daca va derula o emisiune de actiuni de 7 miliarde euro, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situatiei, in contextul dificil creat de criza datoriilor de stat si de presiunile asupra premierului Silvio Berlusconi, informeaza Mediafax.
Directorul general al grupului, Federico Ghizzoni, ar putea anunta emisiunea de actiuni pe 14 noiembrie, odata cu rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea, au afirmat patru surse apropiate discutiilor.

Banca se pregateste sa angajeze sase-opt aranjori, care ar trebui sa atraga 5-7 miliarde euro, au adaugat sursele citate.

Autoritatile bancare europene au cerut in octombrie bancilor din zona euro sa-si consolideze rezervele de capital de calitate la niveluri care le-ar permite sa faca fata consecintelor agravarii crizei datoriilor de stat. Bancile vizate trebuie sa ajunga la o rata a capitalului de rang intai de minimum 9% pana la 30 iunie, dupa deprecierea expunerii pe datoriile de stat ale tarilor de la periferia zonei euro. De asemenea, institutiile de credit trebuie sa prezinte autoritatilor nationale modalitatile prin care intentioneaza sa atinga aceasta tinta pana pe 25 decembrie.

UniCredit ar putea efectua astfel cea mai mare emisiune de actiuni din ultimii doi ani, pentru a se alinia termenului limita impus de autoritatile bancare pentru majorarea capitalului. Daca nu va reusi sa atraga bani de la investitori privati si institutionali, UniCredit ar putea apela la sprijinul guvernului italian, noteaza Bloomberg.

Costurile de finantare ale Italiei au atins un nou maxim record, iar randamentul obligatiunilor de stat cu maturitatea la zece ani se apropie de 7%, considerat de multi economisti un prag al sustenabilitatii care ar putea determina guvernul sa ceara ajutor financiar international.

"Cu toate incertitudinile politice din Italia, ar fi probabil cea mai proasta perioada pentru UniCredit sa faca aceasta operatiune (emisiunea de actiuni, n.r.). Sapte miliarde de euro este mult si in conditii normale", comenteaza Matthias Fankhauser, managerul unui fond de investitii la Clariden Leu AG Zurich, care administreaza active de 90 miliarde franci elvetieni.

UniCredit a pierdut in acest an circa jumatate din valoarea de piata, asemenea multor banci europene. Actiunile bancii au crescut marti la Milano cu 3,3%, iar capitalizarea bancii este de 15,8 miliarde euro, cu 60% mai putin decat valoarea acitvelor tangibile.

Autoritatea Bancara Europeana a estimat in octombrie ca UniCredit are cel mai mare deficit de capital fata de obiectivul de 9% dintre bancile italiene, de 7,4 miliarde euro.

UniCredit anticipa luna trecuta ca va putea reduce aceasta diferenta daca autoritatile ii vor permite sa considere drept capital de baza titluri de valoare hibrid, convertibile si subordonate in valoare de 3 miliarde euro. Banca asteapta inca decizia bancii centrale a Italiei.

Situatia UniCredit este complicata si de participatia de 7,6% detinuta de banca centrala si fondul suveran al Libiei, care se numara printre activele inghetate in acest an de Uniunea Europeana, Marea Britanie si Statele Unite in incercarea de a-l impiedica pe fostul lider libian Muammar Gaddafi, ucis luna trecuta, sa aiba acces la finantare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri