Restructurarea datoriilor Greciei stabileste un precedent periculos pentru banci, care sunt acum mai expuse la crizele financiare "ale altor tari", afirma directorul general al Deutsche Bank, Josef Ackermann, intr-un interviu publicat de Financial Times, potrivit Mediafax.

Ackermann a aratat ca bancile si ceilalti detinatori privati de obligatiuni care vor participa la schema voluntara de reducere a datoriilor de stat ale Greciei cu 50% ar putea stabili un precedent pentru masuri similare in cazul altor tari, potrivit FT, preluat de Reuters.

Seful Deutsche Bank a avut un rol decisiv in orchestrarea asa-numitei "contributii a sectorului privat" la cel de-al doilea acord de salvare a Greciei, prin rolul sau de presedinte al Institute for International Finance (IIF), cel mai mare grup de lobby al bancilor si companiilor de asigurari, care a reprezentat institutiile financiare private in negocierile cu liderii UE privind datoriile statului elen.

El insista ca acordul incheiat pentru Grecia ar trebui sa fie o exceptie.

"Daca deschizi cutia Pandorei, cine va mai investi in riscul suveran? Violarea unei clase de active lipsita de risc va avea consecinte pe termen lung", a afirmat seful Detusche Bank. Obligatiunile de stat din zona euro erau percepute, pana la criza din ultimii doi ani, drept unele dintre cele mai sigure active din lume.

Ackermann anticipeaza ca acordurile voluntare, individuale, cu creditorii din sectorul privat ai Greciei sunt in continuare preferabile unei intrari "dezordonate" in insolventa a statului elen, care ar fi dezastruoasa pentru piata credit default swap, a contractelor de asigurare a creantelor impotriva falimentului debitorului.

Pentru a solutiona criza datoriilor de stat si a feri Grecia de faliment, liderii europeni au convenit reducerea datoriilor guvernului elen constituite in obligatiuni detinute de sectorul privat cu 50%, adica 100 miliarde euro, masura acceptata "voluntar" de IIF dupa negocieri dure.

Grupul de lobby incearca acum sa obtina acordul individual al fiecarui creditor al Greciei, banci si companii de asigurari, deoarece participarea la schema trebuie sa fie pe baza de voluntariat pentru a evita declararea insolventei statului elen.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cutremur cu magnitudinea de 5,1 grade, intr-o insula greceasca