Italia ar tebuie sa iasa din zina euro si sa revina astfel la lira pentru a trece peste criza datoriilor, dar acest lucru va forta dezmembrarea uniunii monetare, spune Nouriel Roubini intr-un comentariu pentru Financial Times, citat de CNBC.
Roubini considera ca la randamente de 7% pentru obligatiunile suverane, accesul Italiei la lichiditate ar putea sa fie restrictionat.

"O restructurare fortata a datoriei va rezolva o parte din problemele Italiei, dar nu va aborda alte probleme care franeaza economia italiana, precum lipsa competitivitatii, un deficit de cont curent mare si un PIB redus", explica Roubini.

El apreciaza ca randamentele la obligatiuni ar putea creste la niveluri nesustenabile, daca un creditor de ultima instanta nu va cumpara datoriile tarilor cu probleme.

Oricum, Banca Centrala Europeana (BCE) a subliniat ca nu va actiona ca creditor de ultima instanta pentru economiile din zona euro, afirmandu-si astfel independenta.

1. Se va destrama zona euro daca Italia va reveni la lira?

2. Credeti intr-o apocalipsa a zonei euro care va duce pietele financiare intr-un colaps mai mare decat falimentul Lehman Brothers?




Propunerea unor "eurobond-uri" a fost deja respinsa de Germania, noteaza Roubini, care avertizeaza ca nici macar o crestere a EFSF nu va fi in asentimentul electoratului german.

Un EFSF cu efect de levier este de fapt un instrument financiar garantat cu active care nu va functiona, asa cum nici nu va reduce marjele la care se imprumuta tarile cu probleme, apreciaza Roubini.

"Acest lucru, cuplat cu capacitatea limitata a FMI de a salva economiile mari inseamna ca marjele la obligatiunile italiene au ajuns la un punct de unde nu mai pot scadea", a declarat Roubini, pentru Financial Times.

El adauga ca nicio actiune politica nu poate schimba faptul ca ratia datoriilor pe PIB a ajuns la 120%.

Roubini scrie ca Italia se confrunta cu agravarea recesiunii din cauza masurilor de austeritate, iar odata ce va aparea si deflatia datoria va deveni nesustenabila.

"Nimic nu va aduce cresterea si competitivitatea inapoi in economia italiana", considera Dr. Doom.

In acest context, Italiei nu ii mai ramane decat sa paraseasca zona euro si sa revina la lira, dar o iesire de asemenea amploare va distruge uniunea monetara.

Singura solutie pentru a fi evitat acest scenariu este ca BCE sa devina un creditor de ultima instanta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri