Masurile de austeritate au rolul de a aduce deficitul bugetar al Spaniei sub plafonul de 3% din PIB prevazut in normele UE si de a intari increderea pietelor financiare in obligatiunile de stat ale tarii, insa au afectat sever cresterea economica si asa slaba.

Astfel, veniturile fiscale sunt in scadere puternica, intr-o economie marcata oricum de un somaj ridicat, care se mentine de trei ani in jurul nivelului de 20%.

Intre timp, criza datoriilor de stat face ravagii in zona euro, afectand cererea externa, iar Partidul Popular, care se indreapta catre o victorie categorica in alegeri si va forma probabil urmatorul guvern, a promis ca va introduce masuri fiscale si mai dure, chiar daca austeritatea blocheaza cresterea economica pe termen scurt.

Institutul national de statistica INE de la Madrid a anuntat ca Produsul Intern Brut nu a crescut in trimestrul al treilea fata de perioada aprilie-iunie, dar a inregistrat o expansiune de 0,8% raportat la periaoda corespunzatoare a anului trecut.

Citeste si:

Datele sunt similare cu prognoza prezentata anterior de banca centrala a Spaniei, care estima ca cererea interna a scazut in trimestrul al treiela cu 0,8%, in timp ce cererea externa, care influenteaza in principal exporturile si turismul, a crescut in cuantum similar.

Guvernul spaniol a stabilit pentru acest an o tinta de deficit bugetar de 6% din PIB, insa guvernele locale din cele 17 regiuni autonome reusesc cu greu sa implementeze reduceri suficiente de cheltuieli.

Comisia Europeana si-a redus puternic prognoza de crestere economica pentru zona euro pentru anul viitor, de la 1,8% la 0,5%, iar comisarul european pentru economie, Olli Rehn, a avertizat asupra riscului unei noi recesiuni. In prognoza de toamna, publicata joi, CE si-a revizuit in scadere si proiectia de crestere economica pentru Spania in 2012, de la 1,5% la 0,7%.