Presedintele Italiei demareaza consultarile cu partidele politice

Presedintele italian Giorgio Napolitano (foto) a inceput consultarile cu partidele politice, duminica, 13 noiembrie, pentru desemnarea unui succesor pentru Silvio Berlusconi in functia de premier, cel mai probabil candidat fiind fostul comisar european Mario Monti, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Dupa demisia lui Il Cavaliere, anuntata sambata seara in uralele multumii, seful statului este obligat de Constitutie sa primeasca toate formatiunile politice ale tarii inainte de a desemna un nou presedinte al Cosiliului, probabil in cursul serii.

Este un adevarat maraton pentru acest fost comunist in varsta de 86 de ani.

Presedintele Senatului Renato Schifani este cel care a deschis balul, urmat depresedintele Camerei Deputatilor Gianfranco Fini, fost aliat al lui Berlusconi trecut in opozitie anul trecut.

Urmeaza apoi partidele reprezentate in Parlament, micile formatiuni reprezentand Tirolul de Sud (nordul tarii) sau sudul, inclusiv Liga Nordului, o componenta cruciala a fostei majoritati, sau Italia Valorilor a fostului judecator anticoruptie Antonio Di Pietro.

Ultimii primiti vor fi Partidul Democrat (PD, stanga), principalul partid de opozitie, si Poporul Libertatii (PdL), partidul lui Silvio Berlusconi.
Abia la incheierea celor 19 intalniri, prevazute sa se incheie in jurul orei locale 18.00 (19.00 ora Romaniei), Napolitano va putea anunta numele succesorului lui Il Cavaliere.

El ar putea face acest lucru si luni, dar, potrivit tuturor observatorilor vrea sa il confirme rapid pe Monti, economist recunoscut si respectat, inainte de deschiderea burselor luni dimineata si a unei noi emisii de obligatiuni.

Italia, care are o datorie colosala (1.900 de miliarde de euro, respectiv 120 la suta din PIB), a fost plasata sub supravegherea FMI, a UE si a Bancii Centrale Europene.

Sursa foto: http://www.quirinale.it/


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri