Datoria de stat a Ungariei a urcat in trimestrul al treilea la 82% din PIB, aproape de maximul istoric atins la inceputul anului 2009 dupa incheierea acordului cu FMI, principala cauza a cresterii fiind deprecierea forintului, potrivit Portfolio.hu, informeaza Mediafax.

Imprumuturile noi ale statului au generat doar 35% din crestere, restul reprezentand efectul deprecierii forintului, potrivit portalului de stiri, care citeaza datele bancii centrale de la Budapesta.

Luand in calcul deprecierea forintului de la sfarsitul lunii septembrie pana in prezent, datoria de stat probabil a continuat sa creasca fata de PIB, desi guvernul a rambursat intre timp imprumuturi in valuta de 3 miliarde euro.

Forintul s-a depreciat in raport cu euro cu peste 7% in ultima luna si jumatate, de la un nivel de 292,12 forinti/euro la 313,23 forinti/euro.

Datoria de stat a Ungariei a atins cel mai ridicat nivel raportat la PIB la inceputul anului 2009, la scurt timp dupa semnarea acordului cu FMI, cand se plasa la 83,9% din PIB. Anterior, datoria publica a tarii a mai ajuns la 82% din PIB doar la mijlocul anilor '90.

Institutul de statistica de la Budapesta a anuntat marti ca economia ungara a crescut cu 1,4% in trimestrul al treilea fata de aceeasi perioada a anului trecut, cifra care se plaseaza peste estimarile pietei. Raportat la trimestrul al doilea, PIB-ul Ungariei a urcat cu 0,5%.

Standard & Poor's a plasat pe 11 noiembrie Ungaria sub evaluare cu perspectiva negativa, din cauza politicilor economice si monetare "impredictibile", facand probabil referire la decizia guvernului ungar de a plafona cursul forint/franc elvetian, principala valuta de denominare a creditelor ipotecare in Ungaria.

S&P a anuntat ieri ca a plasat sub evaluare si ratingul grupului OTP, cea mai mare banca ungara. S&P atribuie Ungariei ratingul BBB-, iar banca are un calificativ similar.

Banca centrala a Ungariei noteaza, intr-un comunicat transmis ieri, ca deprecierea forintului si deteriorarea implicita a activelor locale si a perspectivei de inflatie sunt cauzate de turbulentele de pe pietele externe, de cresterea aversiunii investitorilor fata de risc.

Analistii bancari contrazic insa aceste aprecieri. Analistii Societe Generale noteaza miercuri ca argumentele bancii centrale sunt numai partial adevarate, efectele contextului extern dificil fiind agravate semnificativ in cazul Ungariei de politicile guvernului, indeosebi de decizia de a ingheta cursul forintului pentru o buna parte dintre creditele sectorului privat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Ungaria ameninta sa blocheze bugetul UE pentru 2021-2027. Afla motivul