Grupul francez BNP Paribas, cea mai mare banca europeana, va concedia aproape 1.400 de angajati ai departamentului de corporate and investment banking (CIB), reprezentand aproximativ 6,5% din personalul diviziei, au declarat reprezentanti sindicali, dupa o intalnire cu directorii BNP.

Frederic Oudea, directorul general al Societe Generale, a doua mare banca franceza, avertiza recent intr-o scrisoare catre membrii sindicali, citata de Reuters, ca ar putea renunta la "cateva sute" de angajati, deoarece posibilitatea intrarii Frantei in recesiune anul viitor nu poate fi exclusa, informeaza Mediafax.

Bancile europene incearca sa-si reduca cheltuielile si sa-si consolideze situatia financiara in contextul crizei datoriilor de stat isi inaspririi reglementarilor privind rezervele de capital.

Cele mai mari banci italiene, UniCredit si Intesa Sanpaolo, au anuntat recent planuri de concediere a 6.150, respectiv 5.000 de angajati, iar in Elvetia UBS si Credit Suisse intentioneaza de asemenea sa renunte la cateva mii de posturi.

Revenind in Franta, Societe Generale nu vrea sa distribuie dividende in acest an si a promis reducerea puternica a bonusurilor si plafonarea cresterilor salariale la 2,5%, marja maxima la care pot spera sa ajunga doar cei mai prost platiti dintre angajati.

BNP Paribas va concedia 1.023 de angajati din strainatate si doar 373 din Franta, potrivit reprezentantilor sindicali. Disponibilizarile vor afecta numai divizia CIB, care, asemenea rivalilor sai, incearca sa ramana profitabila in contextul turbulentelor si volatilitatii de pe pietele financiare.

Potrivit estimarilor autoritatilor europene, BNP Paribas si Societe Generale au un deficit de capital de circa 8,8 miliarde euro fata de rata minima a rezervelor de rang intai care trebuie atinsa la mijlocul anului viitor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Dupa ING, inca un gigant bancar din Romania isi muta birourile