Fondul Monetar International (FMI) a anuntat demisia directorului Departamentului sau pentru Europa, portughezul Antonio Borges, "din motive personale", relateaza AFP.

FMI a anuntat intr-un comunicat ca directoarea generala Christine Lagarde a desemnat ca succesor al lui Borges un alt cadrul al institutiei, pe Reza Moghadam, un britanic de origine iraniana, potrivit Mediafax.

Borges, in varsta de 63 de ani, a detinut timp de aproximativ un an aceasta functie, lucru ce i-a permis sa supervizeze cele mai importante imprumuturi din istoria institutiei, care a acordat Greciei un imprumut in valoare de 30 de miliarde de euro, iar Irlandei un imprumut in valoare de 22,5 miliarde. Ambele tari sunt membre ale zonei euro.

Acest economist, care la momentul recrutarii era presedintele unei organizatii etice din sectorul fondurilor speculative, a fost selectionat de catre FMI pentru cunostintele sale despre pietele financiare.

In anii '90, pe cand se afla la Banca Portugaliei, Borges a fost unul dintre arhitectii crearii monedei unice europene. Timp de opt ani, in perioada 2000-2008, el a fost unul dintre conducatorii filialei europene a bancii americane Goldman Sachs International, cu sediul la Londra.

Reza Moghadam are un profil foarte diferit. El este functionar in cadrul FMI din 1992, iar din 2008 este directorul Departamentului pentru Strategie, Politici si Evaluare. Acest post i-a oferit un rol important in relatiile cu G20 si in conceperea reformelor intreprinse la FMI in ultimii ani.

Nominalizarea sa trebuie sa fie aprobata de catre Consiliul de Adminsitratie al FMI.

Sursa foto: wikipedia.org


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si