Ministrul ungar al Economiei, György Matolcsy, a prezentat, in numai doua minute, unei misiuni a FMI aflata la Budapesta pentru o evaluare anuala, cererea Ungariei pentru un nou acord financiar, dupa ce guvernul si-a anuntat de joi intentia in presa, fara a informa anterior Fondul, scrie Mediafax.
Matolcsy a declarat, pentru agentia MTI, ca Ungaria a anuntat formal FMI si Comisia Europeana, iar discutiile ar putea incepe inainte de Craciun si s-ar putea incheia in ianuarie sau februarie anul urmator, scrie cotidianul Portfolio.

Potrivit portalului online Origo, ministrul a avut nevoie de numai doua minute pentru a informa delegatia FMI ca guvernul vrea sa ajunga la un nou tip de acord cu institutia internationala si ca va trimite scrisori la Washington si Bruxelles in acest sens.

"A fost vorba de numai doua sau trei minute, dupa care Matolcsy a inceput sa discute despre punctele aflate pe agenda zilei, referitoare la vizita anuala a misiunii Fondului", a declarat o sursa pentru Origo.

Banca centrala a Ungariei a anuntat, joi, ca nu a fost consultata de guvern in privinta planurilor pentru un nou acord cu FMI, dar ar aprecia daca ar primi o invitatie la astfel de discutii in viitor.

Matolcsy nu a intrat in detalii in timpul discutiilor, afirmand ca acestea vor fi stabilite in timpul negocierilor. Ministrul a subliniat, insa, ca orice acord ar fi incheiat trebuie "sa mentina spatiul de manevra in privinta politicilor economice si sa sustina crestea".

"Guvernul nu este presat de timp, deoarece statul este prezent pe pietele financiare, iar datoria nu va fi finantata printr-un astfel de acord", a spus el.

O noua misiune a FMI va sosi in Ungaria inaintea Craciunului si va include experti care au ajutat la crearea unei linii flexibile de credit pentru Polonia, a adaugat Matolcsy.

O parte a analistilor din sectorul financiar suspecteaza ca anuntul soc al guvernului ungar are ca scop impiedicarea unei retrogradari a ratingului tarii si calmarea pietelor financiare, dupa ce forintul s-a depreciat puternic, iar costurile de imprumut ale statului au urcat accelerat intr-o perioada scurta.

Ungaria a fost salvata de la colaps financiar in octombrie 2008 printr-un pachet de finantare de 20 de miliarde de euro primit de la FMI, Uniunea Europeana si de la Banca Mondiala. Ungaria a accesat doua treimi din acest pachet de finantare, iar negocierile cu FMI in cadrul acordului au fost intrerupte in iulie anul trecut, din cauza introducerii unei taxe suplimentare pentru banci.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri