Bulgaria si Turcia vor semna un acord politic de sustinere a constructiei unei conducte care sa lege sistemele de gazoducte ale celor doua tari si care sa permita transportul gazelor caspice catre Europa, a declarat ministrul bulgar al Energiei, Traicho Traikov, informeaza Mediafax.

Statul bulgar, care primeste aproape tot necesarul de gaze de la grupul rus Gazprom, incearca sa diversifice furnizorii si rutele de transport prin constructia unor conducte de legatura cu Turcia, Grecia, Romania si Serbia.

"Bulgaria si Turcia vor semna un acord politic, care va stipula ca proiectul este de importanta strategica pentru ampele tari", a afirmat Traikov dupa o intalnire cu omologul sau turc Taner Yildiz, la Istanbul.

"Gazoductul bulgaro-turc, impreuna cu conducta de interconectare cu Grecia, va permite aprovizionarea cu gaze caspice a tarii si a regiunii, precum si aprovizionarea mai ieftina de la un terminal de gaze naturale lichefiate", a spus ministrul.

Noua conducta, de 77 de kilomatri, va avea o capacitate de pana la trei miliarde de metri cubi pe an, cu posibilitatea de a fi dublata", a precizat Traikov.

Ministrul a anuntat in aceasta saptamana ca conducta catre Grecia va fi prima care va intra in exploatare si ar putea fi folosita pentru transportul de gaze din Azerbaidjan in Bulgaria, din 2014.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Setari Cookie-uri