Statele din continentul african copiaza sistemul european al pietei comune, in ciuda faptului ca aceasta este puternic afectata de criza datoriilor, relateaza Wall Street Journal.
De multa vreme tehnocratii africani au studiat aspectele pietei comune din Europa, unde granitele deschise si libera migratie a fortei de munca sunt vazute drept pasi necesari pentru dezvoltarea comertului in Africa.

Aceste masuri sunt considerate necesare pentru inlesnirea activitatii investitorilor, fapt ce va permite accelerarea dezvoltarii statelor mici.

Una dintre probleme care afecteaza piata africana este birocratia excesiva de la vami, politica ce duce la intarzieri semnificative si implicit la pierderi masive petru orice companie care doreste sa exporte produse.

Comunitatea de Dezvoltare Sud Africana, o uniune economica ce inglobeaza 15 state, a facut demersuri incepand cu anul 2000 pentru scaderea progresiva a taxelor la importuri si exporturi intre tarile membre. Uniunea are ca obiectiv pe termen lung eliminarea acestor taxe.

Ministrul de Finante al Africii de Sud, Pravin Gordhan, vrea ca tarile din Comunitatea de Dezvoltare Sud Africana sa se implice in proiecte mari legate de infrastructura, precum autostrazi care vor face legatura cu centrul continentului si o retea de energie regionala care sa atraga investii de la companiile energetice din sectorul privat.

Cea mai importanta uniune comerciala de pe continent, Comunitatea Est Africana, garanteaza dreptul de a muncii in tari precum Kenya, Uganda, Rwanda, Burundi si Tanzania. De asemenea, parlamentele acestor tari lucreaza la sincronizarea legislatiei legate de imigratie si politici fiscale.

Africa incearca sa preia modelul european al pietei comune, insa nu doreste sa implementeze o moneda unica precum moneda euro.

Conform declaratiilor oficialilor sud africani, diferentele dintre economiile statelor europene precum Germania si Grecia au dus la instabilitatea zonei euro.

Astfel de diferente in dezvoltarea economica sunt chiar mai pronuntate in Africa, unde tari ca Zimbabue si Togo nu pot sustine aceleasi politici economice precum tari mult mai dezvoltate ca Africa de Sud si Nigeria.

Cu toate acestea, unele masuri incep sa prinda contur odata cu dezvoltarea retelei de autostrazi trasfrontaliere care au inlesnit semnificativ transportul produselor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri