Grecia va dubla garantiile de stat pentru bancile elene

Valoarea garantiilor de stat pentru bancile elene va fi dublata de la 30 de miliarde de euro la 60 de miliarde de euro pentru a asigura lichiditatea pietei bancare.

Garantiile vor fi asigurate de stat Bancii Greciei pentru asigurarea de finantari in sistemul bancar prin intermediul unui mecanism de urgenta pentru asigurarea lichiditatii (Emergency Liquidity Assistance), dar si prin utilizarea altor instrumente financiare, a declarat ministrul de Finante al Greciei, Evangelos Venizelos, citat de cotidianul local Kathimerini, potrivit Mediafax.

Aceste garantii nu vor fi luate in calcul in privinta deficitului sau a indatorarii statului, a spus ministrul.

Primele garantii pentru asigurarea de lichiditate, in valoare de 30 de miliarde de euro, au fost votate de parlamentul Greciei in septembrie. Totodata, autoritatile de la Atena au activat saptamana trecuta un alt pachet de garantii, in valoare totala de 30 de miliarde de euro, diferit de cel anuntat in prezent de Venizelos, prin extinderea unui plan de sprijin initiat in timpul crizei financiare din 2008-2009.

Statul elen a pus la dispozitia bancilor garantii insumand 155 de miliarde de euro incepand din 2008, din care 105 miliarde de euro au fost activate.

"Sistemul bancar elen este garantat cu lichiditati nelimitate si nu exista o problema cu stabilitatea sistemului. La fel este cazul pentru toate tarile din zona euro", a spus Venizelos.

Suplimentarea garantiilor de stat pentru banci are loc intr-o perioada critica pentru institutiile de credit, afectate de declinul constant al depozitelor in contextul deteriorarii situatiei financiare si cresterii incertitudinilor.

In Romania sunt prezente mai multe banci din Grecia, respectiv EFG Eurobank prin Bancpost, National Bank of Greece prin Banca Romaneasca, respectiv Alpha Bank, Piraeus Bank, Emporiki Bank si ATEbank sub brand propriu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Setari Cookie-uri