Suma atrasa prin titluri pe trei si sase luni a fost aproape de maximul de 3 miliarde de euro vizat de Trezorerie, potrivit Wall Street Journal, citat de Mediafax.

Randamentul tirlurilor pe trei luni a urcat la 5,11%, de la 2,9% la licitatia precedenta din octombrie, in timp ce pentru titlurile pe sase luni a atins 5,23%, in urcare de la 3,3%.

"Spania a trecut un hop cu vanzarea de titluri, dar randamentele de peste 5% la finantarea pe termen foarte scurt nu sunt prea linistitoare. Totusi, ar fi putut fi mai rau", a declarat Jan von Gerich, analist sef la banca Nordea, adaugand ca probabil, pe termen scurt, soarta Spaniei nu va fi in mainile guvernului de la Madrid si va depinde de sustinerea din partea Bancii Centrale Europene.

Citeste si:

In alegerile desfasurate la sfarsitul saptamanii trecute, Partidul Popular a castigat o majoritate absoluta in parlament, insa analistii se tem ca un nou set de politici nu poate fi implementat suficient de repede pentru a consolida finantele Spaniei.

Pe piata secundara, randamentul obligatiunilor Spaniei pe perioada de zece ani a urcat cu 0,19 puncte procentuale, la 6,53%, si se situeaza foarte aproape de cel al Italiei, de 6,64%.

Datoria Spaniei ar putea deveni nesustenabila din cauza unei cresteri prea puternice a costurilor de imprumut. In urma unei astfel de evolutii, Grecia, Irlanda si Portugalia au fost nevoite sa ceara sprijin financiar extern.