Trezoreria Spaniei a vandut marti titluri in valoare de 2,98 miliarde euro, insa a fost nevoita sa plateasca, la prima iesire pe pietele financiare dupa alegerile de la sfarsitul saptamanii trecute, randamente record de la intrarea in zona euro si de doua ori mai mari fata de licitatiile precedente.
Suma atrasa prin titluri pe trei si sase luni a fost aproape de maximul de 3 miliarde de euro vizat de Trezorerie, potrivit Wall Street Journal, citat de Mediafax.

Randamentul tirlurilor pe trei luni a urcat la 5,11%, de la 2,9% la licitatia precedenta din octombrie, in timp ce pentru titlurile pe sase luni a atins 5,23%, in urcare de la 3,3%.

"Spania a trecut un hop cu vanzarea de titluri, dar randamentele de peste 5% la finantarea pe termen foarte scurt nu sunt prea linistitoare. Totusi, ar fi putut fi mai rau", a declarat Jan von Gerich, analist sef la banca Nordea, adaugand ca probabil, pe termen scurt, soarta Spaniei nu va fi in mainile guvernului de la Madrid si va depinde de sustinerea din partea Bancii Centrale Europene.

In alegerile desfasurate la sfarsitul saptamanii trecute, Partidul Popular a castigat o majoritate absoluta in parlament, insa analistii se tem ca un nou set de politici nu poate fi implementat suficient de repede pentru a consolida finantele Spaniei.

Pe piata secundara, randamentul obligatiunilor Spaniei pe perioada de zece ani a urcat cu 0,19 puncte procentuale, la 6,53%, si se situeaza foarte aproape de cel al Italiei, de 6,64%.

Datoria Spaniei ar putea deveni nesustenabila din cauza unei cresteri prea puternice a costurilor de imprumut. In urma unei astfel de evolutii, Grecia, Irlanda si Portugalia au fost nevoite sa ceara sprijin financiar extern.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri