Grecia se afla in fata ultimei sanse de a ramane in zona euro si trebuie sa faca un "efort sustinut" pentru a evita sa se intoarca in trecut cu zeci de ani, a avertizat banca centrala de la Atena, printr-o exprimare dramatica si directa, potrivit Mediafax.
Banca Greciei a aratat, intr-un raport asupra situatiei financiare a tarii, ca esecul in privinta atingerii obiectivelor fiscale, intarzierea reformelor si contractia economica puternica au rasturnat evaluarile anterioare ale institutiei, care considera in rapoartele interimare mai vechi ca datoria de stat este inca sustenabila, transmite Reuters.

"Tara trebuie sa evite cu orice pret orice noi intarzieri sau devieri de la obiective. Toate eforturile trebuie sa se indrepte catre respectarea tintelor. Grecia se afla la cea mai importanta rascruce de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Miza este daca tara va ramane sau nu in zona euro", se spune in raportul interimar de politica monetara al bancii centrale de la Atena.

Noul premier Lucas Papademos a promis sa implementeze reformele, desi principalele partide politice din coalitia de uniune nationala care ar trebui sa sustina guvernul au o atitudine rezervata fata de austeritate, in contextul opozitiei vehemente a sindicatalor inaintea alegerilor programate pentru luna februarie.

Liderii politici ai Greciei trebuie sa incerce, pe termen lung, sa convinga populatia ca reformele radicale si austeritatea dura sunt greu de indurat, insa sunt necesare si merita suportate pentru a mentine tara pe linia de plutire in zona euro.

Banca a avertizat, in continuare, ca acordul convenit la finele lunii octombrie de liderii europeni pentru salvarea Greciei de la faliment ar putea reprezenta "ultima astfel de oportunitate" pentru Grecia. Banca centrala a cerut celor doua partide principale, care au acceptat cu reticenta sa sustina guvernul tehnocratului Lucas Papademos pana la alegerile de la inceputul anului viitor, trebuie sa se inteleaga si sa coopereze mai strans.

"Pentru a consolida increderea in perspectivele economiei, convergenta fortelor politice reflectata in formarea noului guvern trebuie sa fie mai substantiala. Exista doua obiective nationale care trebuie indeplinite cu orice pret: in primul rand, generarea de surplusuri primare, in al doilea rand, accelerarea revenirii economiei", se arata in raportul bancii centrale.

Institutia estimeaza ca economia Greciei se va contracta in acest an cu cel putin 5,5%, recesiunea continuand si in 2012 cu o scadere de 2,8% a Produsului Intern Brut. Somajul se va apropia in acest an de 17% si ar putea depasi anul viitor 18%, potrivit bancii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri