Costurile de asigurare a datoriilor statelor europene impotriva riscului de neplata au urcat miercuri la un nivel record, iar euro s-a depreciat cu 1% fata de dolar, dupa ce Germania nu a reusit sa vanda o mare parte dintr-o emisiune de obligatiuni in valoare totala de 6 miliarde de euro.
Indicele Markit iTraxx SovX Western Europe, care urmareste costurile de asigurare a datoriilor a 15 state europene impotriva riscului de neplata, a urcat cu 0,08 puncte procentuale, la un maxim record de 3,73%, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.

Contractele futures pentru actiunile de pe bursa americana au indicat o deschidere in scadere, in timp ce petrolul a coborat cu 1,9%. Bursele europene au inrgistrat un declin mai redus, dupa ce investitorii au luat in calcul scaderile puternice din ultima perioada.

Agentia care administreaza datoria statului german a renuntat sa mai vanda obligatiuni de 2,36 miliarde de euro investitorilor si a plasat numai 3,64 miliarde de euro, la un randament de 1,98%. Bundesbank, banca centrala a Germaniei, a fost nevoita sa preia obligatiunile de 2,36 miliarde de euro, reprezentand 39% din totalul de 6 miliarde de euro vizat.

Randamentul obligatiunilor Frantei a avansat miercuri cu 0,11 puncte procentuale pana la 7:25, ora New York-ului.

Sectoarele servicii si industrie prelucratoare din Europa au consemnat in noiembrie o scadere a productiei pentru a treia luna consecutiv, in timp ce un indicator preliminar a aratat ca activitatea industriei prelucratoare din China s-a redus cel mai puternic incepand cu martie 2009, potrivit datelor Markit Economics si HSBC Holdings.

Diferenta de randament dintre obligatiunile pe zece ani ale Belgiei si titlurile germane, considerate de referinta, a urcat la un nou record de la adoptarea euro. Randamentul pentru Spania a avansat cu 0,05 puncte procentuale, la 6,65 puncte.

Costurile de asigurare a datoriilor (credit default swaps-CDS) pentru Franta, Belgia si Spania au atins maxime record. Astfel, CDS pentru Franta a avansat cu 0,07 puncte procentuale, la 2,47%, pentru Belgia cu 0,11 puncte, la 3,62%, iar in cazul Spaniei cu 0,04 puncte, la 4,89%, potrivit datelor companiei de servicii financiare CMA.

"Situatia pe piata creditelor din Europa va continua sa fie negativa pentru o perioada destul de lunga, intrucat liderii politici de la varful uniunii monetare incerca sa ajunga la un acord asupra unor obiective diferite", a declarat Bart Oosterveld, directtor operational la agentia de rating Moody's.

Randamentele pentru obligatiunile italiene se aflau in urcare cu 0,04 puncte, dupa ce au inregistrat pe parcursul zilei o crestere de pana la 0,17 puncte, in contextul achizitiilor derulate de catre Banca Centrala Europeana, au afirmat trei surse apropiate situatiei.

Randamentul obligatiunilor pe zece ani ale Germaniei a urcat cu 0,04 puncte, la 1,96%.

Pretul barilului de titei a coborat cu 1,9% la New York, la 96,11 dolari. Cotatia aurului cu livrare imediata a scazut, de asemenea, cu 0,6%, la 1.689,43 dolari pe uncie, in timp ce cuprul a pierdut 1,3%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri