Comisia Europeana (CE) a anuntat joi ca va apela pentru a doua oara la Curtea Europeana de Justitie pentru a incerca sa determine Germania sa abroge "legea Volkswagen", care acorda practic landului Saxonia Inferioara drept de veto in actionariatul gigantului auto, transmite Reuters.

CE a aratat ca va contesta pentru a doua oara legea germana la Luxembourg, conform Mediafax.

"Comisia Europeana a decis sa parasca din nou Germania Curtii de Justitie a Uniunii Europene, pentru ca nu s-a conformat in totalitate hotararii anterioare a Curtii privind Legea Volkswagen. Din moment ce Germania nu a luat toate masurile necesare pentru a respecta integral decizia Curtii, Comisia a decis sa aduca din nou cazul in atentia instantei", se spune intr-un comunicat al CE.

Comisia va propune Curtii sa impuna penalitati financiare de 31.114,72 euro pe zi, de la data deciziei initiale a Curtii, din 2007, pana cand Germania se va conforma verdictului sau pana cand Curtea va emite o noua hotarare.

In plus, CE va cere ca Germania sa fie penalizata cu 282.725,1 euro pe zi de la data unei noi hotarari pana cand Germania o va respecta.
Saxonia Inferioara, al doilea actionar al Volkswagen, a respins pana acum apelurile Comisiei Europene de a renunta la statutul special care ii asigura dreptul de veto in actionariatul celui mai mare constructor auto european.

Curtea Europeana de Justitie a decis in 2007 ca legea incalca principiile europene ale liberei circulatii a capitalului.

Germania a reformulat in 2008 legea, dar a pastrat clauza care permite Saxoniei Inferioare sa blocheze deciziile companiei, desi este actionar minoritar. In mod normal, dreptul de veto parvine numai actionarilor cu cel putin 25% din capitalul unei companii.

foto: sxc.hu


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cu cat estimeaza Comisia Europeana ca va creste economia Romaniei