Decizia a fost luata la o sedinta a guvernului si a cabinetului pentru securitate nationala, noteaza Mediafax.

"Atacurile persistente si concentrate asupra forintului" au fost un subiect prioritar de discutii la intalnire, a relatat publicatia Magyar Nemzet.

Forintul s-a depreciat cu 12% in ultimele trei luni, iar joi a fost cotat la 301,03 unitati pentru un euro, in crestere cu 0,2% fata de inchiderea de miercuri.

Deprecierea forintului este mai mare fata de cea a altor monede din regiune si, potrivit unor analisti, nu reflecta starea economiei ungare.

Intrebarea este cine are interesul pentru deprecierea forintului, a adaugat publicatia.

Citeste si:

Portfolio a notat pe de alta parte ca mai multi oficiali, inclusiv premierul Victor Orban, au avertizat populatia sa exista riscul deprecierii forintului, dupa anuntarea programului guvernamental de rambursare anticipata a creditelor ipotecare in valuta ale populatiei la rate de schimb fixe, sub cele ale pietei.

"Detasarea" forintului de celelalte monede din regiune a inceput dupa ce acest program a fost facut public. Moneda a inceput sa evolueze in tandem cu alte valute din Europa Centrala si de Est dupa ce autoritatile din Ungaria au anuntat intentia de a incheia un nou acord cu FMI.

Un alt factor care a influentat negativ forintul ar fi masurile economice neortodoxe ale guvernului de la Budapesta si promisiunile repetate de sustinere a datornicilor in valuta.