Banca Vaticanului: BCE ar trebui sa imprumute statele cu probleme

Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa devina "creditor de ultima instanta" pentru tarile din zona euro, a declarat presedintele Bancii Vaticanului, Ettore Gotti Tedeschi, citat de cotidianul Wall Street Journal.

Statele uniunii monetare ar trebui, de asemenea, sa introduca obligatiuni comune, in eforturile de stopa criza, a adaugat seful Bancii Vaticanului, cunoscuta si sub numele de Institutul pentru Lucrari Religioase, noteaza Mediafax.

Semnalul pe care aceste masuri l-ar trimite investitorilor ar fi atat de puternic incat ar combate atacurile speculative asupra unor tari din zona euro, a afirmat Tedeschi, intr-o conferinta la Roma pe tema crizei datoriilor suverane.

BCE cumpara in prezent, de pe piata secundara, obligatiuni ale statelor din zona euro amenintate de criza datoriilor suverane, precum Italia si Spania, insa programul este limitat si vizeaza doar sustinerea costurilor de imprumut ale statelor aflate sub presiunea pietelor financiare.

Tot mai multi economisti si politicieni cer BCE sa devina "creditorul de ultima instanta" al zonei euro prin introducerea de achizitii nelimitate de obligatiuni ale statelor uniunii monetare, pentru a restabili increderea investitorilor in obligatiunile guvernamentale.

Germania se opune puternic creditarii statelor de catre BCE, dar si introducerii de obligatiuni comune ale zonei euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Setari Cookie-uri