Daca nu vor fi intreprinse actiuni suplimentare, deficitul bugetar se va reduce pana la 4,2% din PIB in 2015, in timp ce prognoza asumata de guvern este de sub 3% pentru 2014 si 1,1% din PIB pentru 2015, transmite Reuters.

Proiectiile au fost revizuite pentru a lua in calcul si recesiunea mai profunda si mai indelungata decat se asteptau anterior autoritatile, dar si planul de reducere a datoriei de stat convenit la sfarsitul lunii octombrie de Atena, liderii europeni si institutiile financiare internationale.

Grecia a reusit sa respecte doar in parte in ultimii doi ani tintele fiscale stabilite cu creditorii externi si trece prin cel de-al patrulea an consecutiv de recesiune. Statul elen are nevoie de urmatoarea transa de la FMI si Comisia Europeana, de 8 miliarde euro, pana la jumatatea lunii viitoare pentru a evita insolventa.

Tratatele UE prevad un deficit bugetar de maximum 3% din PIB pentru statele membre.

Grecia inca are ca obiectiv sa treaca sub acest plafon in urmatorii trei ani, a declarat pentru Reuters o sursa oficiala din ministerul elen al Finantelor.

Citeste si:

"Confirmam obiectivul de a reduce deficitul la sub 3% din PIB pana in 2014. Planul revizuit pe termen mediu nu ia in calcul masurile fiscale suplimentare care vor fi finalizate si anuntate in iunie", a aratat persoana citata.

Ministrul elen al Finantelor Evangelos Venizelos a declarat ca urmatorul guvern al tarii, care va fi stabilit in urma alegerilor programate pentru luna februarie, va trebui sa prezinte noi masuri fiscale cat mai urgent dupa incheierea procesului electoral.

Insa partidul conservator Noua Democratie, favorit la castigarea alegerilor, respinge introducerea unor noi masuri de austeritate, desi accepta si sprijina obiectivele fiscale convenite cu creditorii internationali.

Potrivit noilor prognoze ale guvernului elen, gradul de indatorare a Greciei va cobori la 125,6% din PIB in 2015, de la circa 162% din PIB in acest an, prespunand ca programul de reducere a datoriilor convenit la finele lunii octombrie va fi aplicat cu succes.

Programul de salvare a Greciei presupune reducerea datoriilor tarii la 120% din PIB pana in 2020.