Fondul Monetar International (FMI) a aratat luni ca nu poarta discutii cu autoritatile italiene pentru un program de finantare, "turnand apa rece" pe speculatiile ca institutia de la Washington ar pregati un pachet de 600 miliarde euro pentru guvernul de la Roma, transmite Reuters, citat de Mediafax.

"Nu au loc discutii cu autoritatile italiene privind un program de finantare FMI", a declarat un purtator de cuvant al Fondului, raspunzand intrebarilor presei.

Premierul Mario Monti ar avea astfel la dispozitie o perioada de 12-18 luni pentru a implementa reformele fara a fi nevoit sa refinanteze datoria actuala a tarii, scrie cotidianul italian La Stampa, fara a preciza sursa informatiilor, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.

Guvernul ar trage fonduri prin aceasta linie de credit daca masurile de austeritate nu vor pune capat speculatiilor cu obligatiuni italiene, noteaza La Stampa.

Statul italian ar plati o dobanda de 4-5% pentru imprumut, potrivit ziarului.

Citeste si:

Suma pusa la dispozitia Italiei ar fi de 400-600 miliarde euro, scrie La Stampa.

Limita maxima a intervalului reprezinta de aproape cinci ori Produsul Intern Brut al Romaniei, o treime din PIB-ul Frantei si aproximativ jumatate din cel al Spaniei. Suma este similara cu PIB-ul Olandei.

Datoria de stat a Italiei este de circa 1.900 miliarde euro.

Cel mai mare imprumut FMI in derulare, conditionat printr-un acord stand-by, este cel acordat Greciei, de 30 miliarde euro.