Economia Italiei este prea mare pentru a putea sa fie salvata prin imprumuturile traditionale de la Fondul Monetar International (FMI), Banca Centrala Europeana (BCE) sau prin mecanismul EFSF, a spus Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza financiara din 2008, citat de Business Insider.
Datoria publica a Italiei a ajuns la 120% din PIB, iar faptul ca Italia este a treia economie a zonei euro face ca vanzarea datoriilor catre FMI si chiar BCE sa nu fie o optiune viabila, intrucat nicio institutie nu va mai avea suficienti bani ulterior sa stopeze contagiunea Spaniei sau Belgiei.

De asemenea, efortul financiar din partea institutiilor financiare ar putea sa fie in zadar, daca Italia ramane blocata in actuala stare de recesiune si de competitivitate redusa. Astfel, resursele pompate in economie de FMI se vor duce catre investitorii care isi vor reduce expunerea pe Italia, ceea ce inseamna doar o amanare a restructurarii datoriei.

Economistul crede ca singurele optiuni sunt restructurarea datoriei sau introducerea unei taxe asupra bogatilor, dar prima optiune este de preferat pentru a nu descuraja mediul antreprenorial.

Totusi, nici macar o restructurare a datoriei nu va rezolva problemele fundamentale, adica recesiunea, lipsa competitivitatii si un deficit de cont curent mare.

Pentru rezolvarea acestor probleme este nevoie de "o depreciere reala", ceea ce ar insemna iesirea Italiei din zona euro.

"Daca iesirea poate fi amanata pentru un timp, restructurarea trebuie sa se implementeze acum. Alternativa este mult mai rea", a spus Roubini intr-un editorial Financial Times.

Italia bate record dupa record: 7,5 mld. € imprumutati la dobanda de 8%

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri