Guvernul italian a avut discutii preliminare cu oficialii FMI privind un eventual sprijin financiar, necesar pentru a putea face fata crizei datoriilor de stat, cofinantat de banci centrale din Europa, insa nu a fost luata nicio decizie, au declarat pentru Reuters surse apropiate situatiei, informeaza Mediafax.
Noul premier italian Mario Monti a prezentat marti ministrilor Finantelor din zona euro masurile fiscale pe care intentioneaza sa le adopte, iar sursele citate au afirmat ca guvernul de la Roma nu va trimite oficial o solicitare de sprijin catre FMI inainte de prezentarea proiectului de buget, programata pentru 5 decembrie.

In Spania, Partidul Popular, care a castigat alegerile de pe 20 noiembrie, ia in calcul solicitarea unui pachet de finantare externa pentru a sprijini finantele publice, potrivit unor surse apropiate partidului.

Mai multi politicieni spanioli au dezmintit informatia.

Situatia Spaniei este complicata de faptul ca noul premier, Mariano Rajoy, nu si-a format cabinetul, iar guvernul nu va fi investit probabil pana pe 20 decembrie. Premierul isi va prezenta insa cele mai importante proiecte economice pe 8 decembrie.

O sursa apropiata discutiilor preliminare dintre Italia si FMI a declarat ca cele doua parti poarta discutii la nivel inalt de cateva saptamani, care au devenit mai tensionate de la mijlocul saptamanii trecute, cand Germania s-a pozitionat clar impotriva unei interventii directe a Bancii Centrale Europene in sprijinul Romei.

"Discutiile se invart in jurul unui program de urgenta de 400 miliarde euro. Italia nu a depus o solicitare, insa discutiile progreseaza in aceasta directie", a aratat oficialul citat.

FMI are insa in prezent la dispozitie resurse de numai 380 miliarde de dolari. Cele mai mari economii ale lumii discuta in cadrul G20 consolidarea trezoreriei Fondului.

Reprezentantii FMI au dezmintit informatiile.

"FMI vrea sa reafirme ca nu exista discutii cu autoritatile italiene sau spaniole privind orice forma de finantare FMI", a aratat un purtator de cuvant al institutiei.

Ziarul La Stampa scria la finele saptamanii trecute ca Italia discuta cu FMI despre un pachet de finantare externa de 400-600 miliarde euro, informatie de asemenea dezmintita de Fond.

Economia Italiei este prea mare pentru a putea sa fie salvata prin imprumuturile traditionale de la Fondul Monetar International (FMI), Banca Centrala Europeana (BCE) sau prin mecanismul EFSF, a spus Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza financiara din 2008.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri