Credit Agricole, HSBC si alte banci europene continua sa vanda masiv pachete de credite acordate pe pietele asiatice, urcand costurile de finantare din regiune si ingreunand conditiile de finantare pentru firmele mici si mijlocii, pentru a face fata crizei datoriilor de stat din zona euro, conform Mediafax.

Bancile europene au scos la vanzare in utlima perioada tot mai multe portofolii de credite din Asia, incercand sa-si consolideze capitalul pentru a rezista turbulentelor din zona euro, potrivit unor documente obtinute de Reuters.

Credit Agricole a scos pe piata 64 de credite catre companii asiatice, in valoare totala de 1,1 miliarde de dolari, acordate unor grupuri ca Bharti Airtel (India). In 2009, banca a vandut doar 8 credite in Asia, in valoare de numai 170 milioane de dolari.

"Vedem dovada zvonurilor din ultima perioada: bancile europene se degreveaza si vand active", comenteaza Philip Cracknell, director de credite sindicalizate la Standard Chartered Bank.

HSBC ofera 17 credite in valoare totala de 370 milioane de dolari, acordate unor companii ca Reliance Industries (India) si Huawei (China).

Portofoliul scos pe piata de HSBC cuprinde si credite detinute de alte banci, iar institutia financiara nu vrea neaparat sa vanda intreg pachetul, ci cauta oportunitati de tranzactionare pe piata secundara, au declarat surse apropiate situatiei.

Operatiunile nu sunt iesite din comun

Desi astfel de operatiuni nu sunt iesite din comun, este neobisnuit ca piata sa fie inundata intr-un timp relativ scurt cu atat de multe credite asiatice. In plus, bancile europene vizeaza o plaja neobisnuit de larga de cumparatori, transmitand documente detaliate despre creditele scoase la vanzare chiar si rivalilor pe care de obicei ii evita.

Contactati de Reuters, reprezentantii Credit Agricole si HSBC au refuzat sa comenteze informatiile.

Surse din industria bancara au declarat cu doua saptamani in urma pentru Reuters ca bancile europene se pregatesc sa se retraga de pe piata australiana a creditelor sindicalizate, evaluata la 65 miliarde de dolari, pentru a elibera lichiditati in contextul conditiilor dificile si costurilor ridicate de finantare din zona euro.

Banci ca BNP Paribas, Societe Generale, Banco Santander si BBVA au scos la vanzare pachete de credite sindicalizate catre companii australiene, principalii cumparatori fiind doua banci locale, National Australia Bank si Commonwealth Bank of Australia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Numarul la care suni cand intr-un magazin se vand tigari minorilor