Pentru a reduce cheltuielile bugetare, alocatiile destinate tinerilor someri vor fi diminuate cu 20% incepand cu 1 iulie 2007, a anuntat, ieri, Ministrul german al Muncii, Franz Mntefering, membru al Partidului Social Democrat (SPD) aflat in coalitia de guvernamant, informeaza cotidianul Le Figaro.

Propunerea se inscrie in strategia de diminuare a cheltuielilor, parte a legii Hartz IV. Aceasta reforma, care reduce conditiile de indemnizare pentru somerii de lunga durata, a intrat in vigoare cu un an in urma si i-a costat pe germani mai mult decat fusese prevazut: 26 miliarde de euro in 2005, cu o depasire de 11 miliarde. Pentru a pune frana acestei cresteri exponentiale, CDU-CSU si SPD s-au pus de acord si au semnat contractul de coalitie in luna noiembrie a anului trecut, contract ce prevede economisirea a 3 miliarde de euro in 2005 si a 4 miliarde anul viitor. Reducerea alocatiilor somerilor de lunga durata, pentru tinerii de mai putin de 25 de ani, este una dintre metodele de a realiza acest plan.

Legea Hartz IV a crescut numarul de alocatii de somaj pentru tinerii sub 25 de ani. Agentia federala pentru ocuparea fortelor de munca contabilizeaza circa 700.000 de beneficiari pentru acest segment de varsta. Numerosi tineri au profitat de dispozitiile Legii Hartz IV, care prevede asigurarea chiriei si a intretinerii, plus o indemnizatie lunara, pentru cei ce doresc independenta fata de parintii lor.

De acum inainte, tinerii nu vor mai putea beneficia de aceste ajutoare, decat in cazuri in care, din motive sociale grave, tanarul fara slujba este nevoit sa paraseasca casa familiei. Pentru ceilalti, alocatia va fi diminuata cu 20%, ceea ce inseamna o indemnizatie lunara de 276 de euro in Germania de Vest si 265 de euro in cea de Est. Eventualele repercusiuni financiare ale noii reglementari sunt dificil de prevazut.

Franz Mntefering vorbeste despre economii in valoare de 500 - 600 de milioane de euro pe an. Mai mult, reducerea contributiei la fondul de pensii al somerilor de lunga durata si o reorganizare a administratiei Hartz IV ar trebui sa aduca economii suplimentare la bugetul statului german. In acelasi timp, guvernul va ajusta nivelul alocatiilor destinate somerilor de lunga durata, la 331 de euro pentru Germania de Est si la 345 de euro pentru cea de Vest.

Aceasta noua reglementare trebuie sa fie adoptata de Bundestag si va intra in vigoare la 1 iulie 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri