Ministrul ungar al Economiei ar putea fi "mutat" la conducerea Mol

Ministrul Economiei din Ungaria, Gyorgy Matolcsy, va parasi postul dupa incheierea negocierilor guvernului de la Budapesta cu FMI, dupa ce a criticat activitatea Fondului, si ar urma sa preia functia de sef al grupului petrolier Mol.

Guvernul ungar ii va cauta un nou loc de munca lui Matolcsy dupa ce finalizeaza discutiile cu FMI pentru un nou acord, scrie cotidianul Nepszava, citand surse apropiate ministrului potrivit presei ungare, citate de Portfolio si preluate de Mediafax.

Daca actualul sef al Mol, Zsolt Hernadi, care cumuleaza functiile de presedinte si director general, demisioneaza, Matolcsy i-ar putea succeda, potrivit publicatiei.

Ungaria a fost nevoita sa ceara FMI negocieri pentru un nou pachet de ajutor financiar extern, dupa ce politicile economice neortodoxe ale guvernului, inclusiv aplicarea de taxe speciale in anumite sectoare sau stabilirea unui curs preferential pentru refinantarea creditelor ipotecare, au crescut costurile de imprumut ale statului si au cauzat deprecirea forintului.

In urma cu un an, presa ungara a scris ca fostul sef al holdingului de stat pentru privatizari APV Istvan Kocsis ar putea prelua conducerea Mol. La momentul respectiv, Hernadi era considerat un posibil succesor al lui Matolcsy pentru postul de ministru.

La sfarsitul lunii noiembrie, Nepszava a scris ca plecarea lui Hernadi de la Mol este considerata o certitudine in industrie. Publicatia a citat, insa, si un zvon potrivit caruia conducerea grupului petrolier ar urma sa fie preluata de ministrul Dezvoltarii, Tamas Fellegi.

"Foarte mult depinde de cum vor merge discutiile cu FMI. Daca s-ar stabiliza cursul forintului, guvernul si-ar putea recastiga sustinatorii", a spus analistul politic Zoltan Kiszelly. Inlocuirea politicienilor nepopulari, care si-au pierdut credibilitatea, ar putea ajuta, de asemenea, a adaugat el.

Matolcsy nu este cel mai popular si mai credibil ministru al cabinetului de la Budapesta, scrie Portfolio.

Ministrul nu a fost inclus in discutiile cu FMI pentru o noua facilitate de credit. In timp ce piata financiara a interpretat excluderea lui Matolcsy ca un semn al declinului increderii in acesta, o parte a presei a prezentat situatia diferit. Potrivit portalului origo.hu, Matolcsy nu a fost inclus in negocieri din ratiuni tactice: guvernul se pregateste si pentru un posibil fiasco si vrea sa-l protejeze de o noua pierdere de credibilitate.

Grupul Mol este prezent in Romania printr-o retea de 126 de benzinarii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Jeff Bezos este mai bogat decât Ungaria
Setari Cookie-uri