A treia zi din ceea ce este considerata saptamana decisiva pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane din Europa a fost marcata de noi promisiuni, acuze mai mult sau mai putin directe, dar si o stire care a taiat optimismul pietelor financiare.
Aflat in vizita oficiala pe continentul european, secretarul de stat al Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a incercat sa convinga tarile din zona euro sa adopte deciziile necesare pentru rezolvarea crizei datoriilor.

Geithner a declarat ca este increzator in proiectul propus luni de liderii Frantei si ai Germaniei, care vizeaza modificarea Tratatului UE pentru a introduce controale si penalizari clare ale tarilor care nu isi respecta tintele de deficit.

Vizita americanului arata inca o data ca administratia Obama se teme ca scaparea de sub control a crizei datoriilor suverane va stopa o crestere economica globala oricum firava, noteaza The Wall Street Journal.

Adevaratele temeri si nemultumiri ale americanilor sunt insa mult mai bine transate de un manager al gigantului financiar Black Rock, nemultumit de faptul ca rezultatele bune ale companiilor americane nu mai impresioneaza pe nimeni in actualul context.

“Asta se intampla din cauza unor politicieni si a unor deficite bugetare. Doar la asta ne gandim, doar despre asta vorbim. Este incredibil de frustrant pentru ca in SUA avem o serie de afaceri profitabile, o economie OK, companii care stau pe o gramada de lichiditati si care fac profituri mai mari ca niciodata. Chiar si asa insa, toata lumea sta degeaba asteptand sa vada ce se intampla in Europa”, a declarat pentru Bloomberg, Kevin Rendino.

Franta: Merkel si Sarkozy nu pleca de la summit pana nu se ajunge la un acord anticriza


In nota oarecum obisnuita, ziua nu a fost lipsita de o serie de promisiuni ale reprezentantilor europeni.

Ministrul francez al Finantelor, Francois Baroin, a declarat ca liderii Frantei si Germaniei nu vor pleca de la summit-ul UE de la finele acestei saptamani inainte de a se ajunge la un acord decisiv pentru solutionarea crizei datoriilor de stat din zona euro, potrivit Mediafax.

"Nici Nicolas Sarkozy, nici Angel Merkel nu se vor ridica de la masa negocierilor la acest summit pana nu se va ajunge la un acord puternic. Foarte multe depind de ce se va intampla vineri, de cum va fi primit raspunsul sefilor de stat", a spus Baroin.

Dus rece de la germani: Sanse mici pentru schimbarea tratatului UE

Optimismul care a caracterizat cea mai mare parte a zilei de miercuri a disparut complet spre seara, dupa oficialii germani au declarat, sub protectia anonimatului, ca au renuntat aproape complet la speranta de a convinge toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sa sustina propunerea franco-germana de modificare limitata a tratatului UE.

"In nenumaratele discutii care au avut loc in ultimele saptamani a devenit clar ca multi oameni nu recunosc inca gravitatea situatiei", a spus oficialul german, citat de catre publicatia The Wall Street Journal.

Potrivit acestuia, cele 17 tari din zona euro impreuna cu alte patru – cinci state UE vor decide separat o ampla coordonare a politicilor economice, supravegherea bugetelor de stat si limitarea stricta a datoriilor si deficitelor.

Vestea a lovit imediat bursele europene, care dupa o zi de cresteri modeste au intrat pe minusuri ce depaseau 1%, cu aproximativ o ora inainteaza inchiderii sedintelor de tranzactionare. Un efect s-a vazut si pe Bursa de la Bucuresti (BVB), acolo unde evolutiile pozitive din timpul zilei au disparut aproape complet la inchidere.

De remarcat si faptul ca la capatul unei zile foarte tensionate, si intr-o perioada in care nimeni nu mai este sigur de viitorul Greciei in zona euro, oficialii de la Atena au tinut sa anunte ca sarbatoresc zece ani de la momentul aderarii la euro. In acest sens Grecia va pune in circulatie de la inceputul anului urmator monede comemorative de 2 euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri