Optimismul privind summit-ul UE de joi si vineri, la care liderii europeni ar trebui sa stabileasca un plan decisiv de solutionare a crizei, ar trebuie temperat, spune un oficial german, care a afirmat, citat de Reuters, ca "multi protagonisti inca nu au inteles cat de serioasa este situatia".
"Trebuie sa spun ca astazi, miercuri, sunt mai pesimist decat saptamana trecuta in privinta incheierii unui acord. Multi protagonisti inca nu au inteles cat de serioasa este situatia. Pesimismul meu reflecta imaginea generala pe care o observ in acest moment, cu institutii si state membre care vor trebui sa-si schimbe pozitia pe multe chestiuni pentru a face posibil noile reglementari pe care dorim sa le introducem in tratat", a declarat oficialul german, sub protectia anonimatului, informeaza Mediafax.

Gravitatea situatiei este subliniata si de volumul imprumuturilor accesate de bancile europene de la Banca Centrala Europeana in luna noiembrie si in ultimele zile, cu mult mai ridicate fata de normal, situatie care reflecta problemele de finantare din sector.
Bancile italiene au imprumutat in noiembrie 153,2 miliarde euro de la BCE prin programele de lichiditate de urgenta, fata de 111,3 miliarde euro in octombrie, respectiv 41,3 miliarde euro in iunie.

Bancile din zona euro au accesat miercuri peste 50 miliarde de dolari in cadrul primei operatiuni de finantare in moneda americana derulata de BCE dupa ce marile banci centrale ale lumii au intervenit concertat prin scaderea costurilor imprumuturilor in dolari pentru institutiile de credit. Analistii estimau ca bancile vor accesa numai 10 miliarde de dolari in prima astfel de operatiune.
In plus, surse oficiale sustin ca guvernul german va reactiva saptamana viitoare un fond de urgenta destinat salvarii bancilor, infiintat la apogeul crizei financiare mondiale din 2008.

Cu toate acestea, pietele pareau relativ increzatoare in privinta summit-ului, inainte ca declaratiile pesimiste ale oficialului german sa descurajeze invesittorii.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel i-au prezentat miercuri presedintelui Consiliului UE, Herman Van Rompuy, propunerile de modificare a Tratatului UE pentru a include controale bugetare mai stricte si sanctiuni drastice pentru statele care nu respcta normele europene.

Totodata, Merkel a discutat telefonic despre criza cu presedintele SUA, Barack Obama, cei doi stabilind ca este nevoie de o solutie credibila si de durata, potrivit Casei Albe.

Ministrul francez al Finantelor, Francois Baroin, a declarat miercuri la Canal+ ca Merkel si Sarkozy "nu vor pleca de la summit" fara un acord solid anticriza, necesar pentru a consolida increderea investitorilor si pentru a impiedica agravarea crizei datoriilor de stat.

Surse europene au declarat ca BCE este implicata profund in discutiile privind integrarea fiscala si economica la nivelul zonei euro, iar presedintele institutiei, Mario Draghi, urmeaza sa se intalneasca cu Merkel si Sarkozy inainte de dineul oficial de joi seara care va marca startul summit-ului.

Draghi a indicat saptamana trecuta ca integrarea fiscala stransa la nivelul zonei euro ar permite BCE sa actioneze mai agresiv pentru rezolvarea crizei, iar sursele citate sustin ca seful bancii vrea angajamente ferme de la statele membre.

Citeste si Episodul 3 in thriller-ul zonei euro: Americanii - frustrati. Nemtii dau de pamant cu toate sperantele

Credit foto: Graur Razvan Ionut/Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri