Reprezentanti de vanzari, ingineri, tehnicieni, operatori de productie, muncitori calificati, specialisti IT, asistenti administrativi, soferi, contabili si manageri. Acestea sunt principalele meserii cautate pe piata fortei de munca la nivel mondial, se arata intr-un studiu realizat de compania de resurse umane Manpower.

Studiul a fost efectuat la sfarsitul lunii ianuarie 2006, pe un esantion de 33.000 de companii din 23 de tari. Desi tara noastra nu a fost inclusa in acest sondaj, aceeasi companie spune ca, in urmatorii ani, pe piata fortei de munca din Romania cele mai multe cereri vor fi pentru reprezentanti de vanzari, in special de servicii, muncitori calificati si ingineri.

Mexicul inregistreaza cel mai mare deficit de specialiSti
Potrivit studiului, 44% dintre angajatorii companiilor americane si alti 40% dintre angajatorii din celelalte 22 de tari se lupta pentru a gasi candidati calificati. Cele mai mari probleme in acest sens le au angajatorii din Mexic, al caror deficit de specialisti este de 78%, urmeaza Canada cu un deficit de 66% si Japonia cu 58%. In India, numai 13% dintre angajatori au apreciat ca au dificultati la angajarea personalului calificat.

Rezultatele studiului mai arata ca aproape jumatate dintre angajatorii mondiali au dificultati in ocuparea posturilor vacante din cauza lipsei de specialisti.

Deficitul de personal calificat ar putea avea si efecte pozitive asupra pietei de profil. Data fiind competitia acerba a angajatorilor in cautarea de candidati pentru locurile de munca vacante, salariatii ar putea fi mult mai bine remunerati. Potrivit companiei de resurse umane, Manpower, o data cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, lucratorii autohtoni s-ar putea numara si ei printre specialistii de care are nevoie piata mondiala.

Oportunitati pe piata americana

Jonas Prising, presedintele Manpower pentru Statele Unite, analizeaza piata locurilor de munca si afirma: Experimentam dificultati majore in Statele Unite in privinta ocuparii locurilor de munca specializate, datorate in principal trecerii de la o economie bazata pe specialisti la o alta, bazata pe cunostinte. Este interesant ca topul este condus de cinci meserii pentru care este necesara o pregatire solida.

Acesta a mai adaugat: Sondajul arata ca inca exista opotunitati pe piata locurilor de munca, cu toate ca Departamentul american al Muncii estimeaza ca aproape sapte milioane de americani sunt someri. Trebuie sa ne concentram asupra recalificarii fortelor de munca pentru a diminua prapastia intre locurile de munca neocupate si populatia somera.
Compania Manpower este lider mondial pe piata de servicii de angajare. Cu o cifra de afaceri de 16 miliarde de dolari, compania ofera angajatilor un numar important de servicii ce includ contracte de recrutare permanente si temporare, pregatire si asistenta.

Topul celor 10 meserii ce inregistreaza lipsa de specialisti in SUA

Reprezentant de vanzari
Inginer
Asistente in sanatate
Tehnicieni IT
Contabili
Asistenti administrativi
Soferi
Operator Call Center
Masinist (manufactura si productie)
Management/Executiv
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri