PIB-ul Ungariei a crescut cu 0,5% in trimestrul al treilea, fata de cel de-al doilea, si cu 1,4% comparativ cu intervalul simar din 2010, sustinut in principal de agricultura, dar indicatorii economici indica recesiune aproape in toate sectoarele, potrivit analistilor citati de Portfolio.hu.
Cererea interna s-a contractat cu 2,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, de doua ori mai rapid decat in trimestrul al doilea.
"Cresterea economica confirma estimarile preliminare. Puterea de cumparare a scazut, creditarea este blocata, inflatia este relativ ridicata, increderea este slaba", a declarat Gyorgy Barta, analist la CIB Bank in Budapesta, informeaza Mediafax.

El a aratat ca scaderea consumului a fost determinata de masurile de austeritate, in timp ce declinul investitiilor s-a accentuat in lipsa unor proiecte atractive si a finantarii.

Exporturile au rezistat, dar contributia lor la crestere ar putea scadea anul viitor, in pofida cresterii capacitatilor de productie in sectorul auto.

Pentru anul viitor, Barta anticipeaza incetinirea semnificativa a activitatilor economice.

Agatha Urbanska, analist la HSBC in Londra, anticipeaza ca tendintele economice actuale din Ungaria se vor mentine in trimestrele urmatoare.

"Contractia cererii interne se va accentua. Din acest motiv declinul importurilor va fi mai mare decat cel al exporturilor, care vor fi singurul contributor pozitiv la PIB. Amploarea contractiei economice va depinde de mediul extern", a spus Urbanska.

Exporturile depind in mare parte de cererea din zona euro, iar cu cat va fi mai amplu declinul din aceasta regiune cu atat vor fi mai slabe exporturile ungare.

In plus, posibila depreciere in continuare a forintului ar putea avea un impact negativ atat asupra sectorului public cat si a celui privat.
Urbanska a aratat ca avansul de 0,5% al PIB in trimestrul al treilea ascunde accentuarea contractiei interne si se asteapta ca performantele economice ale Ungariei se se inrautateasca in trimestrele urmatoare.

Guvernul de la Budapesta anticipeaza pentru anul viitor o crestere economica de 1,5% si un deficit bugetar de 2,5% din PIB.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri