Inceputul acestei saptamani a stat sub semnul unor noi recorduri pe pietele de capital. Cresterea preturilor la petrol si speculatiile referitoare la consolidarea sectorului minier au determinat o apreciere puternica a actiunilor companiilor de profil. In consecinta, luni, indicii bursieri europeni au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani si jumatate, informeaza Reuters.

Luni, la inchiderea bursei, indicele FTSEurofirst 300 s-a plasat la 1.345,92 puncte, in crestere cu 0,23% fata de sedinta anterioara, dupa ce a atins 1.346,53 puncte, cel mai ridicat nivel din august 2001 si pana in prezent. Comportamentul investitorilor nu a fost insa omogen. Astfel, in timp ce la Milano, Zrich, Londra si Madrid au fost consemnate cresteri cuprinse intre 0,3% si 0,6%, la Paris s-a inregistrat o scadere de 0,4%, iar la Frankfurt nivelul a fost constant.

Productia Nigeriei, in scadere cu 25%

Cauza principala a cresterilor inregistrate de preturile la petrol a fost reprezentata de conflictele din Nigeria, care au afectat mai multe puncte de extractie a titeiului si au determinat reducerea cu aproape 25% a productiei.

Miscarea de Emancipare din Delta Nigerului, care se afla la baza violentelor inregistrate, a revendicat pana in clipa de fata mai multe atacuri explozive asupra unor nave de transport si asupra unor platforme si terminale din regiunea Forcados, apartinand companiei Shell.
Din luna ianuarie si pana in prezent, productia zilnica a Shell a scazut cu 106.000 de barili, iar ultimele informatii prezentate de catre oficialii companiei arata ca nu vor putea fi onorate toate angajamentele de livrare. In contextul acestor evenimente, titlurile BP au avansat cu 1,9%, iar cele ale Royal Dutch Shell cu 0,7%.

Achizitii in sectorul minier

Actiunile grupurilor miniere au crescut si ele in urma speculatiilor privind eventuale preluari in sectorul de profil. Cotatia Rio Tinto a urcat cu 2,7%, in timp ce titlurile Lonmin s-au depreciat cu 2,2%, dupa ce o sursa apropiata situatiei a afirmat ca Gold Fields nu a inaintat o oferta de preluare a companiei. Volumul titlurilor tranzactionate ale Vodafone, Telecom Italia si UniCredito s-a plasat la jumatate din media ultimelor 30 de sedinte, intrucat Bursele din SUA au fost inchise pentru sarbatoarea de Mardi Gras.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri